Gault&Millau-chefs achter het fornuis in sociale restaurants
vrijdag 15 november 2019
Vzw Uilenspel wint vijfde editie van ‘Jong en oud in Gent’
maandag 18 november 2019

Parcours ‘Roestvrij’ brengt je langs expo en escape room rond kwetsbaar ouder worden

Bezoekers kunnen op zondag 17 november 2019 om 14 uur in en rond CAMPO victoria een opmerkelijk parcours volgen rond kwetsbaar ouder worden. Het traject gaat onder meer langs een expo, een voorstelling en een escape room. Het parcours is het resultaat van het project Roestvrij, dat jongeren en ouderen samenbrengt.

Roestvrij bracht in het voorjaar van 2019 lagere schoolkinderen van De Mozaïek en inwoners van woonzorgcentrum Tempelhof samen voor artistieke ateliers. Ook middelbare scholieren van Het Spectrum Gent namen deel. De centrale vraag: hoe kan je van leefruimtes in zorginstellingen plekken maken waar het aangenaam vertoeven is en waar mensen van verschillende generaties elkaar ontmoeten? Verschillende kunstenaars gingen daarna aan de slag. Het resultaat kan je op 17 november om 14 uur bewonderen in en rond CAMPO victoria, Fratersplein 7. 

‘Roestvrij legt allerlei verbindingen in de buurt: tussen ouderen en jongeren, tussen het woonzorgcentrum, de wijk en kunstencentrum CAMPO victoria’ licht Astrid De Bruycker toe. ‘Het project werd geïnitieerd door de sociaal regisseur om het samenleven in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham te verbeteren en het begrip tussen kinderen, jongeren en senioren te vergroten. Generaties staan samen stil bij de kwetsbaarheid van het ouder worden.’

Interieuringrepen in Tempelhof

Het parcours gaat ook langs woonzorgcentrum Tempelhof. Enkele makers van de vzw Onbetaalbaar namen de voorbije maanden samen met kinderen, kunstenaars en bewoners verschillende ruimtes van het woonzorgcentrum onder handen. De makers bedachten onder meer een nieuw behang, gordijnen, tafellakens, geborduurde kussens en lambriseringen om de leefruimtes en het verblijf in het woonzorgcentrum huiselijker te maken.

De tuin van Victoria

‘De tuin van Victoria’ is een variant van een escape room die deelnemers laat ervaren hoe het voelt om met dementie te leven. Initiatiefnemers #ANTcollectief en het Expertisecentrum voor Dementie Paradox willen met de escape room mantelzorgers, familieleden en hulpverleners dementie beter leren begrijpen en de maatschappelijke dialoog over dementie stimuleren. ‘De tuin van Victoria’ is mobiel en kan ontleend worden. Het spel is in eerste instantie bedoeld voor professionele hulpverleners. In maart 2020  wordt ‘De trein van Edgard’ gelanceerd, dat zich richt tot het brede publiek.

‘Het is belangrijk dat dementie bespreekbaar is en zichtbaar wordt voor een breed publiek’ zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens. ‘Naar schatting 131.800 mensen worden getroffen door dementie. Wat Gent betreft wordt het aantal inwoners met dementie op 4.708 geschat. De kans dat iemand dementie krijgt, is 1 op 5, maar veel mensen weten niet goed wat de ziekte inhoudt en er bestaan nog veel misvattingen over. De escape room is een creatieve en verrassende manier om die de wereld uit te helpen.’

Expo, voorstelling en minibal

Het parcours brengt deelnemers ook naar een theatervoorstelling over ouder worden van Laura Vroom en een expo met werk van Sarah Eechaut, Joël Schuurmans, Tine Guns, Rebecca Lenaerts en Monika Wespi. De dag wordt afgesloten met Minibal Bazaar, waar kinderen en hun grootouders samen kunnen dansen.