Fedasil heropent tijdelijk opvangcentrum Reno
donderdag 24 oktober 2019
Gault&Millau-chefs achter het fornuis in sociale restaurants
vrijdag 15 november 2019

Kinderboerderij Mekkerland vindt nieuwe stek in Mariakerke

Foto Stad Gent

Kinderboerderij Mekkerland verhuist van de Lübecksite naar een nieuwe locatie. Sinds begin november bouwt Mekkerland aan een nieuw verhaal in de achtertuin van Woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke. De kinderboerderij heropent in de lente van 2020.

Mekkerland werd in 2017 door de Gentenaars geselecteerd als een van de 17 projecten die dankzij het burgerbudget konden opstarten. In 2018 werd op de Lübecksite aan de Afrikalaan een diervriendelijke kinderboerderij opgericht: er wordt niet gekweekt, geslacht of gemolken. De groene plek op fiets- of wandelafstand van het stadscentrum bleek een schot in de roos.

Aangezien de tijdelijke invulling van de Lübecksite eind 2019 ten einde loopt, was Mekkerland al een tijd op zoek naar een nieuwe locatie. Samen met de Stad Gent werd een geschikte site gevonden, de grote achtertuin van Woonzorgcentrum Zuiderlicht in de Zuidbroek. Daar zal Mekkerland voor minstens vijf jaar een nieuwe werking uitbouwen op een oppervlakte van één hectare.

Mekkerland zal op de nieuwe locatie samenwerken met Zwerfgoed vzw en Woonzorgcentrum Zuiderlicht. Jongeren die nood hebben aan een time-out en bewoners van het woonzorgcentrum zullen samen voor de dieren zorgen. 

Rudy Coddens: “Met de komst van het ‘jong geweld’ van Mekkerland en Zwerfgoed wordt Zuiderlicht meer dan ooit een ontmoetingsplaats waar jong en oud elkaar vindt, en waar kwetsbare groepen samen sterker worden. De bewoners kijken ernaar uit om te werken in de tuin en contact te hebben met de dieren.”

Astrid De Bruycker: “De stad maken we samen. De samenwerking tussen dit initiatief van burgers, een vrijwilligersorganisatie en een overheidsvoorziening is veelbelovend. Ze hebben elk apart al veel te bieden, wanneer ze elkaar vinden wordt dit een geweldige win-win.”

Mekkerland wil als diervriendelijke boerderij de voeling met de natuur en met dieren vergroten bij kinderen. Via het verzorgen van de dieren wordt gewerkt rond zelfvertrouwen en het ontdekken van talenten. Dat geldt ook voor de vrijwilligers die de dieren verzorgen en de kinderen begeleiden. Bij Mekkerland kunnen ze in alle rust werken op hun eigen tempo.