Kinderboerderij Mekkerland vindt nieuwe stek in Mariakerke
vrijdag 8 november 2019
Parcours ‘Roestvrij’ brengt je langs expo en escape room rond kwetsbaar ouder worden
vrijdag 15 november 2019

Gault&Millau-chefs achter het fornuis in sociale restaurants

Tijdens de Week van de Pollepel (25 tot en met 29 november 2019) staan dit jaar meerdere Gault&Millau-chefs in de keukens van de 8 erkende Gentse sociale restaurants. Zij gaan de uitdaging aan om met een beperkt budget en voedseloverschotten een heerlijke maaltijd te bereiden.

Speciaal voor deze editie van de Week van de Pollepel staan er op maandag 25 november 2019 meerdere Gault&Millau-chefs in de keukens van de erkende Gentse sociale restaurants:

  • Davy Devlieghere van Bistro Julien kookt in ’t Oud Postje.
  • Marcelo Ballardin van OAK kookt in Eetcafé Toreke.
  • Maxence Sys en Laurent Willems van L’Autre Vie zijn de topchefs voor de restaurants Kaaihuis, Balenmagazijn en Poorthuis.
  • Kobe Desramaults van Chambre Séparée is te gast in Parnassus.
  • Danny Horseele van restaurant Horseele staat achter het fornuis in Nieuw Gent.
  • Ignace Wattenberge, ‘Eerste Kok van België 2018’, kookt in De Knoop.

‘Foodsavers won in mei de Culinary Innovators Award 2019 van Gault&Millau. Gault&Millau was zo enthousiast over het project, dat ze iets extra’s wilden doen. Zo kwamen we tot het initiatief om topchefs de Gentse sociale restaurants mee te laten promoten’, licht Rudy Coddens toe. ‘De geste wordt sterk geapprecieerd, er bestaat geen betere manier om onze sociale restaurants onder de aandacht te brengen.’

Elke dag een eigen thema

Naast de samenwerking met de topchefs op maandag, kaderen ook de andere dagen binnen een specifiek thema:

  • Op dinsdag worden bezoekers uitgenodigd om een praatje te slaan met hun tafelgenoten tijdens de BabbeLunch/menu Animé.
  • Petit Plat: woensdag staat in het teken van de kinderen met een menu op maat.
  • WereldKeuken: donderdag is er aandacht voor de gerechten uit de thuislanden van de medewerkers.
  • Bella Italia: op vrijdag serveren de erkende sociale restaurants het populairste Italiaanse gerecht, dat werd gekozen via de Pollepel-poll.

Ontmoetingsplaats

Sociale restaurants staan niet enkel synoniem voor lekker en betaalbaar eten. Ze zijn ook een ontmoetingsplaats waar bezoekers in een gezellige sfeer en goed gezelschap kunnen eten, met nieuwe gezichten en oude bekenden uit de buurt. Bovendien zijn de maaltijden ook betaalbaar voor mensen met een beperkt budget dankzij de sociale tarieven.

‘Dat onze sociale restaurants lekker en gezellig zijn, dat vinden ook de 132.500 eters die er jaarlijks de voeten onder tafel steken. Betaalbaar voor iedereen ook, dankzij de sociale tarieven: net iets meer dan de helft van de maaltijden wordt verkocht aan 3 of 5,5 euro’, zegt Rudy Coddens.

‘Daarnaast is de keuken van een sociaal restaurant een sociale werkplek waar mensen in een stimulerende omgeving begeleid worden om hun talenten te ontwikkelen en werkervaring op te bouwen. Een mooie mix van medewerkers zorgen voor het kloppend hart van de sociale restaurants.’