Tijdens de Week van de Pollepel (25 tot en met 29 november 2019) staan dit jaar meerdere Gault&Millau-chefs in de keukens van de 8 erkende Gentse sociale restaurants. Zij gaan de uitdaging aan om met een beperkt budget en voedseloverschotten een heerlijke maaltijd te bereiden.
Speciaal voor deze editie van de Week van de Pollepel staan er op maandag 25 november 2019 meerdere Gault&Millau-chefs in de keukens van de erkende Gentse sociale restaurants:
‘Foodsavers won in mei de Culinary Innovators Award 2019 van Gault&Millau. Gault&Millau was zo enthousiast over het project, dat ze iets extra’s wilden doen. Zo kwamen we tot het initiatief om topchefs de Gentse sociale restaurants mee te laten promoten’, licht Rudy Coddens toe. ‘De geste wordt sterk geapprecieerd, er bestaat geen betere manier om onze sociale restaurants onder de aandacht te brengen.’
Elke dag een eigen thema
Naast de samenwerking met de topchefs op maandag, kaderen ook de andere dagen binnen een specifiek thema:
Ontmoetingsplaats
Sociale restaurants staan niet enkel synoniem voor lekker en betaalbaar eten. Ze zijn ook een ontmoetingsplaats waar bezoekers in een gezellige sfeer en goed gezelschap kunnen eten, met nieuwe gezichten en oude bekenden uit de buurt. Bovendien zijn de maaltijden ook betaalbaar voor mensen met een beperkt budget dankzij de sociale tarieven.
‘Dat onze sociale restaurants lekker en gezellig zijn, dat vinden ook de 132.500 eters die er jaarlijks de voeten onder tafel steken. Betaalbaar voor iedereen ook, dankzij de sociale tarieven: net iets meer dan de helft van de maaltijden wordt verkocht aan 3 of 5,5 euro’, zegt Rudy Coddens.
‘Daarnaast is de keuken van een sociaal restaurant een sociale werkplek waar mensen in een stimulerende omgeving begeleid worden om hun talenten te ontwikkelen en werkervaring op te bouwen. Een mooie mix van medewerkers zorgen voor het kloppend hart van de sociale restaurants.’