‘Alle Gentenaars mee, sterke wijken en samen zorgen voor Gent. Daar gaan we voor.’
vrijdag 18 oktober 2019
Kinderboerderij Mekkerland vindt nieuwe stek in Mariakerke
vrijdag 8 november 2019

Fedasil heropent tijdelijk opvangcentrum Reno

Fedasil opent in december een nieuw opvangcentrum in Gent voor verzoekers om internationale bescherming. Het centrum is een drijvende opvangstructuur die zal aanmeren aan de Rigakaai. Er is plaats voor 250 tijdelijke bewoners.

Fedasil heeft extra opvangcapaciteit nodig om alle nieuwkomers een plaats te kunnen aanbieden. Daarom opent Fedasil dit najaar nog een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in Gent. Eerder heeft Fedasil al tijdelijke opvangcentra geopend in Lommel, Zaventem, Moeskroen, Deurne, Couvin en Senonchamps. Later dit jaar volgen nog onder meer Zoutleeuw en Spa.

Het centrum is een drijvende opvangstructuur die zal aanmeren aan de Rigakaai in Gent, in de haven North Sea Port. Er is plaats voor 250 tijdelijke bewoners. Tijdens de asielcrisis van 2015 werd het centrum al een keer uitgebaat door een privépartner. Deze keer zal Fedasil het beheer ervan zelf in handen nemen. Volgens de planning zullen de eerste bewoners arriveren begin december. De voorbereidingen gebeuren in nauw overleg met de Stad Gent.  

“Als open en solidaire stad wil Gent bijdragen aan de opvang van asielzoekers. Daarbij staat voor ons voorop dat nieuwkomers niet enkel goed worden opgevangen, maar vanaf de eerste dag ook sterk worden begeleid. Zo krijgen nieuwkomers alle kansen om een nieuw leven op te bouwen”, zegt Rudy Coddens. “Het is onze verdomde plicht mensen op de vlucht voor oorlog en geweld te helpen.”

Het tijdelijke opvangcentrum in Gent zal, zoals alle centra van Fedasil, een open opvangcentrum zijn waar asielzoekers onderdak, voeding, medische en sociale begeleiding krijgen tijdens de behandeling van hun asielaanvraag.

Na de opstartfase zal Fedasil een vrijwilligerswerking op poten zetten, en de buurtbewoners uitnodigen voor een nadere kennismaking. “De Stad Gent zal opnieuw actief het brede middenveld betrekken. Fedasil en de Stad Gent hebben vertrouwen in een positieve samenwerking, net zoals tijdens de asielcrisis van 2015. De Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent werd toen met het URBACT Good Practice-label gelauwerd”, aldus Coddens. 

Fedasil en de Stad Gent organiseren op 4 november 2019 een informatiemoment voor buurtbewoners om de plannen verder toe te lichten.