Nieuw Sportcentrum in AZ Jan Palfijn Gent
donderdag 5 september 2019
Vooruit en Stad Gent bieden ouderen cultuur op maat
vrijdag 20 september 2019

Winternachtopvang verhuist naar Prinsenhof

Foto: Stad Gent

De winternachtopvang voor dak- en thuislozen verhuist naar het opvangcentrum Klemenswerk in het Prinsenhof 141. De vroegere locatie, het voormalige Stadslabo, wordt sinds 1 september 2019 gebruikt als tijdelijke locatie door basisschool De Triangel, IBO Sleepken en Kinderdagverblijf ‘t Sleepken.

De winternachtopvang zal de komende jaren georganiseerd worden in het voormalige opvangcentrum voor thuisloze mannen Klemenswerk van CAW Oost-Vlaanderen in het Prinsenhof 141. De nieuwe locatie komt er na de preventieve evacuatie van een schoolgebouw in de Sleepstraat in april. Basisschool De Triangel en kinderdagverblijf ’t Sleepken vinden 2 jaar onderdak in het voormalige stadslabo naast het Baudelopark, waar de winternachtopvang de voorgaande jaren werd georganiseerd.

105 bedden verzekerd 

Om de ergste noden tijdens de koudste winterdagen te kunnen opvangen, breidt het aanbod nachtopvang voor dak- en thuislozen tijdens de winterperiode jaarlijks uit met 40 bedden. Door de herlokalisatie wordt de capaciteit van 105 bedden gegarandeerd.

Rudy Coddens: “In Gent laten we niemand in de kou staan. Samen met onze partners zetten we elke winter alles op alles om voor elke Gentse dakloze ‘s nachts een bed te voorzien. Dat blijven we garanderen.”

Om de 40 extra plaatsen te kunnen voorzien, worden 18 kamers van 2 tot 3 personen klaargemaakt. Om de accommodatie geschikt te maken, worden brandveiligheidswerken uitgevoerd en enkele aanpassingswerken, waaronder optimalisatie van het sanitair. In de toekomst zal het voormalige Stadslabo in het Baudelopark vervangen worden door een nieuwbouw, waar onder andere een permanente plek voor de winternachtopvang is voorzien.

Opnieuw aparte opvang voor gezinnen

Naast de extra bedden voor de winternachtopvang, organiseert de Stad Gent ook een nachtopvang voor gezinnen. Deze vindt momenteel onderdak op de locatie Prinsenhof. Tijdens de wintermaanden moet hij verhuizen, daarvoor wordt nog gezocht naar een geschikte locatie.

De winteropvang zal dit jaar opnieuw vervroegd van start gaan – op 18 november 2019, in plaats van begin december – en is voorzien tot 29 maart 2020.