Winternachtopvang verhuist naar Prinsenhof
woensdag 11 september 2019
Waar krijg jij stress van?
vrijdag 20 september 2019

Vooruit en Stad Gent bieden ouderen cultuur op maat

Kunstencentrum Vooruit zal met de steun van de Stad Gent het cultuuraanbod toegankelijker maken voor ouderen. Dat gebeurt op tal van vlakken. Zo zal Vooruit thé dansants organiseren en verschillende culturele producties livestreamen in een omgeving waar ouderen thuis zijn. Senioren krijgen ook de kans om producties mee vorm te geven.

Senioren vinden niet altijd even makkelijk hun weg naar het culturele aanbod. De locaties zijn niet altijd even bereikbaar, de programmatie is niet altijd op hun lijf geschreven. Daarom zal het pilootproject senioren bevragen naar hun noden. In september 2019 wordt ‘Invitees’ in het leven geroepen, een groep van ouderen van divers pluimage die een stem hebben in de ontwikkeling van het project. Geïnteresseerde ouderen kunnen mailen naar tine@vooruit.be of bellen naar het nummer 09 267 28 20.

Rudy Coddens, schepen van Sociale zaken en Seniorenbeleid: “Gent moet een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar het goed oud worden is. Op dit moment is bijna 1 op de 5 inwoners van Gent 65 jaar en ouder, de komende jaren wordt een grote toename van het aantal 80-plussers verwacht. Een toegankelijk cultuuraanbod op maat van de Gentse senior is daarom meer dan ooit nodig.”

Kunstencentrum Vooruit zal ook experimenteren met nieuwe vormen van participatie en cultuurbeleving. Zo worden er dit seizoen culturele producties gelivestreamd in een omgeving waar ouderen thuis zijn. En op 14 november 2019 organiseert Vooruit een eerste thé dansant in samenwerking met Antenne Binnenstad en lokaal dienstencentrum De Horizon.  Er is ook nog het project ‘In Your Hands’, waarbij senioren twee keer per jaar de kans krijgen om elkaar en plaatselijke kunstenaars te ontmoeten.

Senioren op het podium

Tot slot zal het project ook cocreatie met senioren stimuleren, zowel in Vooruit zelf als in de wijken of in lokale dienstencentra of woonzorgcentra. Voor de voorstelling ‘All the sex I’ve ever had’ kunnen ouderen bijvoorbeeld zelf het podium op om honderduit te vertellen over hun eerste keer, wat het betekent om een geliefde te verliezen, wat romantiek voor hen betekent of hoe ze liefde en lust beleven op latere leeftijd.

“Vooruit heeft een lange en rijke geschiedenis met participatieprojecten. Die expertise wil het kunstencentrum nu gebruiken om ouderen nog meer te betrekken bij de eigen werking en het brede culturele veld”, zegt Franky Devos, algemeen coördinator Kunstencentrum Vooruit. “Sinds 2018 werkt bij Vooruit ook een publiekswerker die onder andere inzet op het versterken van de band met de vele senioren die in en rond Gent wonen.”