Ga jij hen vertellen dat hun droomjob onbetaalbaar is?
maandag 26 augustus 2019
Winternachtopvang verhuist naar Prinsenhof
woensdag 11 september 2019

Nieuw Sportcentrum in AZ Jan Palfijn Gent

Het AZ Jan Palfijn Gent startte op 1 september met een gloednieuw Sportcentrum. Het Sportcentrum is uniek in zijn soort omdat het hoogkwalitatieve sportgeoriënteerde zorg aanbiedt op maat van de sporter met tariefzekerheid. Zowel de startende als gevorderde sporter, de top- en competitiesporter als recreanten en amateursporters kunnen er terecht. Het sportcentrum biedt preventieve sportmedische onderzoeken, sportmedische keuringen, verschillende inspanningstesten en behandelingen van sportblessures en begeleiding naar sporthervatting na blessures.

Veilig en gezond sporten

Wie sport, is fitter, heeft gemiddeld meer gezonde levensjaren en extra levenskwaliteit. Het Sportcentrum van AZ Jan Palfijn ondersteunt sporters op een medisch verantwoorde manier om hun sportieve ambities waar te maken. De Mont Ventoux oprijden, de 20 km door Brussel lopen of een andere grote sportuitdaging aangaan? Dan is een preventief sportmedisch onderzoek geen overbodige luxe om na te gaan of je geschikt bent voor dergelijke sportprestaties en om blessureleed maximaal te vermijden.

Alle medische expertise onder één dak

Een team van sport- en revalidatieartsen, cardiologen, orthopedisten, radiologen en kinderartsen biedt medische begeleiding op maat van de individuele sporter. Elke arts werkt volgens de huidige wetenschappelijke richtlijnen en de aanbevelingen van de overheid. Door het multidisciplinair aanbod binnen het AZ Jan Palfijn-ziekenhuis kunnen onderzoeken en behandelingen gebundeld worden waardoor de wachttijd beperkt is. Een snelle en transparante communicatie binnen de verschillende medische disciplines zorgt ervoor dat elke sporter de meest optimale sportgeoriënteerde zorg ontvangt. Bovendien is het aanbod laagdrempelig en betaalbaar: alle artsen werken volgens de geconventioneerde tarieven. Dat wil zeggen dat de tarieven die in aanmerking worden genomen voor terugbetaling in het kader van de verplichte ziekteverzekering als maximum gelden voor alle honoraria.

Dr. Annelies van Erck, sport- en revalidatiearts bij AZ Jan Palfijn licht de werking van het nieuwe sportcentrum toe: “In de eerste fase wordt altijd een intakegesprek met de sporter ingepland. Op basis van zijn/haar concrete situatie, specifieke ambities en medische voorgeschiedenis wordt het verdere traject besproken of wordt de sporter doorverwezen binnen het sportcentrum voor specifieke tests of een consultatie bij een specialist-arts.” Voor beginnende lopers kan dat bijvoorbeeld een inspanningstest op de loopband zijn. Cardioloog dr. Ben Corteville begeleidt nu al vaak sportievelingen die zichzelf een bepaalde afstand of wedstrijd als doel vooropstellen: “Veel mensen starten gewoon met lopen of trainen of halen trainingsschema’s van het internet om bijvoorbeeld op termijn 20 km of meer te kunnen lopen in een wedstrijd. Dat kan natuurlijk best, maar wat we vaak merken is dat mensen dan na enkele maanden toch moeten vaststellen dat hun gewrichten overbelast raken of hun spieren gespannen. Een fysieke inspanningstest op voorhand afnemen zorgt ervoor dat we gericht advies kunnen geven, dat je rekening houdt met je hartslag, enz. zodat het blessureleed gevoelig daalt en de sporter op een veilige en gezonde manier zijn sportambities haalt.”

Het sportcentrum is sinds 1 september operationeel. Wie advies of een afspraak wil, neemt telefonisch contact op via 09 224 71 11.

Sportcentrum AZ Jan Palfijn Gent, Watersportlaan 5, 9000 Gent, T 09 224 71 11.