Vrijwilligers vormen het kloppend hart van onze ontmoetingscentra
vrijdag 22 maart 2019
Bezoek de woonzorgcentra en assistentiewoningen van de stad Gent nu met een virtuele rondleiding!
donderdag 25 april 2019

‘Gent knapT Op’ renoveert 100 woningen

Op donderdag 21 maart 2019 organiseerden het OCMW en de Stad Gent de startbijeenkomst van het project ‘Gent knapT OP. Voor Rudy Coddens, voorzitter van het OCMW, een bijzonder moment. “In 2015 startten we met ‘Dampoort KnapT OP’: 300.000 euro voor de renovatie van 10 woningen van mensen met een laag inkomen. Nu gaan we 100 huizen renoveren, mede dankzij subsidies van Europa.”

In 2015 werd een partnerschap opgezet voor de uitvoering en voor de sociale begeleiding. “Maar vooral: als één van die woningen verkocht wordt dan keert de subsidie terug naar het OCMW, samen met een deel van de eventuele meerwaarde. Dat geld wordt dan geherinvesteerd in nieuwe renovaties.”

Het is voor veel mensen helemaal niet meer vanzelfsprekend om nog een betaalbare woning te vinden. “Gent is populair, de prijzen swingen de pan uit. Daarnaast verdienen ook heel veel mensen weinig geld én zitten we ook met een groot aantal verouderde woningen. Daar willen we iets aan doen, onder andere door woningen te renoveren.”

De eerste resultaten van ‘Dampoort knapT OP’ waren zeer bemoedigend. Begin 2017 volgde een tweede ronde. Tijd om nog een paar tanden bij te steken. “Dat doen we nu met ‘Gent KnapT OP’. Europa wordt vaak verguisd maar doet ook heel veel goeie dingen, zoals in dit geval: ons innovatieve woonproject subsidiërenzodat we effectief die twee tanden bij kunnen steken om wonen meer betaalbaar te maken voor mensen met een laag inkomen.”