Samen bouwen aan een Gents mantelzorgbeleid.
dinsdag 29 januari 2019
Gent, dementievriendelijke stad.
dinsdag 19 februari 2019

Gent, zorg voor elkaar!

Vandaag is het Valentijn. Ik ben zelf geboren op 14 februari, ik word 59. Die datum komt goed uit: liefde krijgen én liefde kunnen geven, een heel jaar lang, dat is het mooiste verjaardagscadeau dat er bestaat. Het is mij al die jaren gegund, ik ben daar bijzonder dankbaar om.

In het Gentse college ben ik de komende zes jaar onder andere verantwoordelijk voor ‘Zorg’. Het is de mooiste van mijn bevoegdheden. ‘Zorgen voor’ heeft zo veel betekenissen, is zo gelaagd. Er voor zorgen dat alles in orde komt. Dat het vooruit gaat. Maar vooral: zorgen voor elkaar. En voor wie het moeilijk heeft. Ik doe dat graag, het zit in mijn bloed. Ik kreeg het ook mee van thuis, in mijn opvoeding: luister naar anderen, probeer hen te begrijpen, zie of je kan helpen. Daarom ben ik ook verpleegkundige geworden. Het leek voorbestemd.

Vandaag is het nochtans vaak ‘ieder voor zich’. Veel te vaak. Je ziet het op televisie, je hoort het ook uit de mond van politici die vinden dat individualisme het hoogste goed is. Bij die individuele vrijheid hoort voor hen ook de verantwoordelijkheid om zelf voor een menswaardig leven te zorgen – lukt dat niet, pech gehad, bekijk het maar.

Zo zit ik dus niét in elkaar. Iemand die, om welke reden ook, gediscrimineerd wordt en daardoor niet aan werk geraakt, die vindt mij aan zijn zijde om te strijden voor gerechtigheid. Iemand die door een langdurige ziekte financieel in de problemen komt, die verdient mijn mededogen. Een oudere die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen, die kan op mijn hulp rekenen. Solidariteit is míjn hoogste goed. Daarom ben ik ook in de politiek gegaan. Het leek voorbestemd.

Het is te vaak ieder voor zich, tegenwoordig. Maar niét in onze stad, niet in Gent. Ik kijk rond en zie mensen die voedseloverschotten ophalen en bezorgen aan zij die honger hebben. Ik zie kinderen die elke vrije minuut die ze hebben besteden aan de zorg voor hun hulpbehoevende ouders. Ik zie vrijwilligers die mensen op de vlucht voor oorlog letterlijk en figuurlijk warmte geven.

Ik breng hulde aan al die helden. Mijn hart is ook voor hen – vandaag, morgen en alle dagen daarna.