Negende editie van Warm Gents kerstfeest voor 100 kansarme kinderen
vrijdag 21 december 2018
Eetbaar park in Mariakerke
donderdag 17 januari 2019

Zekerheid voor iedereen, met ons welvaartsplan.

Zekerheid. Voor iedereen. Met die slogan trekken we naar de verkiezingen van mei 2019. Zekerheid op een goed pensioen, betaalbare facturen en de allerbeste zorg. Voor Iedereen. Maar we wachten niet op de verkiezingen in mei om het roer om te gooien. Daarom leggen we vandaag al ons welvaartsplan op tafel. Een plan dat nu al de koopkracht van mensen verhoogt en opnieuw zekerheid biedt.

Een welvaartsplan van 1,5 miljard. 

Onze voorstellen:

  • de verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur
  • de verhoging van de laagste pensioenen
  • de verlaging van de btw op elektriciteit naar 6%

Waarom is dat nodig? Heel wat Belgen leven vandaag in onzekerheid. Het aantal mensen met een job die toch niet rondkomen is met 16 procent gestegen: arbeiders, werknemers, maar ook kleine zelfstandigen en freelancers. De energiearmoede neemt toe door de gestegen facturen en er kloppen 50.000 mensen extra aan bij de voedselbanken. Ook van hun zorg zijn mensen niet langer zeker. De wachtlijsten puilen uit en senioren kunnen vaak hun rusthuisfactuur niet meer betalen. Wij vinden dat iedereen de garantie moet krijgen op de beste zorg wanneer die nodig is. Onmiddellijk.

Hoe gaan we dat betalen? De financiering komt van een serieuze bijsturing van het fiscaal beleid. Het wegwerken van de gunstregimes voor profvoetballers en diamantairs (122 miljoen), de inperking van de DBI-aftrek (definitief belaste inkomsten) voor holdings (324 miljoen), de omzetting van de Europese richtlijn tegen belastingontwijking (604 miljoen), de afschaffing van het bankgeheim (150 miljoen) en het sluiten van achterpoortjes in de effectentaks (121 miljoen).

Na 5 jaar rechts afbraakbeleid is de schade groot. Dit jaar vieren we de 75e verjaardag van de sociale zekerheid. Wel, het is tijd om die zekerheid in ere te herstellen.