Week van de Pollepel brengt onze sociale restaurants onder de aandacht
woensdag 28 november 2018
Gent plant nieuw bos met 3.700 bomen aan AZ Jan Palfijn’
vrijdag 7 december 2018

Luk De Bruyker schenkt opbrengst verkoop van zijn boek ‘Pappie’ aan CasAperta

Muzieksalons voor personen met dementie zijn deze middag hervat.

 

De gratis muzieksalons die CasAperta met veel bijval organiseert voor personen met dementie en hun mantelzorgers zijn deze namiddag hervat met een feesteditie. Tegelijk overhandigde theatermaker en acteur Luk De Bruyker aan de initiatiefnemers een cheque van ruim 4.500 euro. De opbrengst van de verkoop van zijn boek ‘Pappie, dagboek van het vergeten’, waarin hij vertelt hoe zijn pappie de laatste jaren van zijn leven vocht tegen de ‘gemene en langzame dief Alzheimer’.

 

CasAperta is een gezamenlijk initiatief van OCMW Gent en de Alzheimer Liga Regio Gent en organiseert elke derde maandag van de maand, tussen 13.30 uur en 16 uur, in het Open Huis Mariakerke in de Kasteeldreef 6 gezellige en artistieke namiddagen voor personen met (jong)dementie en hun mantelzorgers. Door het samen beleven van muziek, dans, poëzie, natuur… komen begrip, inzicht en een andere ervaring van dementie naar voor.

 

Inclusief project

 

Nieuw sinds dit jaar zijn de gratis muzieksalons op zondagnamiddag. Een schitterend voorbeeld van een inclusief project”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. Binnen het gewone culturele circuit kunnen duo’s met een naaste met dementie luisteren naar klassieke muziek. De muzikanten zijn studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK).”

De muzieksalons passen wonderwel binnen Dementievriendelijk Gent waarbij we personen met dementie echt een goede plek in onze stad willen geven en het taboe rond dementie willen doorbreken.

 

Muziek verenigt mensen

 

En in dat opzet zijn de muzieksalons met grote onderscheiding geslaagd. Alle muzieksalons waren volzet. En deelnemers waren zichtbaar geraakt door de muziek: sommigen begonnen spontaan te dansen, anderen wiegden en zongen mee of luisterden ingetogen mee. Muziek kan als geen ander mensen verenigen

 

Drie awards

 

Intussen vielen de muzieksalons ook al drie keer in de prijzen: een ‘Arts in Society Award’ van de CERA-Foundation, 1ste laureaat van ‘Dementie Inclusief’ – AlzheimerLiga Vlaanderen en de 1ste prijs voor de posterpresentatie  opde Europese Alzheimerconferentie.

 

Best of

 

Vandaag gingen we van start met een feesteditie. Het werd een soort best of van het vorige seizoen, overgoten met een laagje vroege kerstsfeer en warme wintergezelligheid. tekenen Saskia Van Herzeele en Karel Delodder.

 

Meer info over CasAperta vindt u op http://casapertagent.blogspot.be/.