Een speelbos voor Zwijnaarde!
vrijdag 16 november 2018
Week van de Pollepel brengt onze sociale restaurants onder de aandacht
woensdag 28 november 2018

Scholieren Atheneum De Wingerd en Seniorenraad kiezen voor mooie en hartverwarmende initiatieven tijdens de vierde editie van de wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’.

Scholieren Atheneum De Wingerd en Seniorenraad kiezen voor mooie en hartverwarmende initiatieven tijdens de vierde editie van de wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’.

 

Deze middag mocht ik opnieuw, in Theater Tinnenpot, de prijzen uitreiken van de vierde editie van de wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’.

De eerste prijs was voor ‘Levende jukebox’, waarbij conservatoriumstudenten van het KASK op onverwachte momenten muziek spelen met en voor de bewoners van OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld. Op plaats twee volgde DUO for a JOB dat via een mentoring programma de ervaringsuitwisseling tussen generaties en culturen vergemakkelijkt. De kleuters van het François Laurentinstituut, die ‘plezier, actie, sfeer en gezelligheid’ brengen bij ouderen met dementie uit de Volkskliniek, legden beslag op de derde plaats.

 

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een gezamenlijk initiatief van Stad Gent en OCMW Gent en beloont (buurt)initiatieven die jong en oud samenbrengen. Zulke activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad.

 

Goede voorbeelden financieel belonen

 

We lanceren elk jaar de wedstrijd op 29 april, de Europese Dag van de Intergenerationele Solidariteit. Kandidaten kunnen dan tot begin september een project indienen en zich daarbij laten inspireren door de https://jongenoudingent.be/ Een intergenerationele jury van jongeren en ouderen selecteert drie winnaars, waarna tijdens de Seniorenweek de prijsuitreiking volgt. De winnaars krijgen een geldprijs omdat we goede voorbeelden financieel willen belonen. Kandidaten moeten al op voorhand aangeven waarvoor ze de geldprijs willen gebruiken.

 

Voor deze vierde editie van ‘Jong en Oud in Gent’ werden 10 projecten ingediend. Daaruit koos de jury –laatstejaars van het stedelijk atheneum De Wingerd, vertegenwoordigers van de Seniorenraad en (ex-)juryleden van Wijk aan Zet- drie winnaars.

 

Levende jukebox

 

De eerste prijs, goed voor 750 euro, gaat naar ‘Levende jukebox’. Vier jonge muzikanten van de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) kwamen maandenlang op onverwachte momenten langs bij bewoners van OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld en speelden dan live muziek voor hen op gitaar en piano, al dan niet met zang erbij.

 

Zo kwamen de muzikanten te weten welke muziek de bewoners graag horen. Ze verzamelden een repertoire van zeer uiteenlopende muziekstijlen: van rock (Bill Haley, Elvis Presley, Nick Cave!) tot jazz (Duke Ellington, Toots Thielemans), van klassiek (Beethoven, Mozart, Chopin) tot schlager en chanson (Eddy Wally, Rosa Geinger, Jacques Brel, Dalida). Met deze muziek stelden ze een setlist samen voor de grote afsluiter van hun project: een ‘Levende Jukebox’ in Café ’t Hospice, de bruine kroeg van Het Heiveld. Sommige bewoners zongen zelfs een nummer mee. Een impressie hiervan vindt u op YouTube.

Met het prijzengeld wil Het Heiveld dergelijke initiatieven voortzetten en een vaste plaats geven in zijn werking. “Onze bewoners zijn alvast vragende partij voor een nieuwe editie van ‘Levende Jukebox’”, zegt directeur Geert Roggeman.

 

DUO for a JOB

 

De vzw DUO for a JOB kaapt de tweede prijs weg. Ze brengt werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond in contact met ervaren 50-plussers die hen vrijwillig bij hun zoektocht naar werk begeleiden. Via dit interculturele en -intergenerationele mentorschap willen ze de jobkansen van deze jongeren vergroten, ervaringen van 50-plussers blijven valoriseren en sociale cohesie lokaal versterken.

 

De 50-plusser volgt hiervoor een 4-daagse opleiding, waarna hij of zij 6 maanden lang gedurende 1 à 2 uren per week een jongere begeleidt. Elk duo krijgt een coördinator toegewezen van het professionele team van DUO for a JOB, dat zelf ook sollicitatietrainingen geeft.

 

Lonende aanpak

 

Het is een aanpak die werkt. Van de ruim 1.000 jongeren die DUO for a JOB de afgelopen 5 jaar steunde, vond 53 % een job. Nog eens 20 % volgde na de begeleiding  een stage of beroepsopleiding. Ook de mentors zijn laaiend enthousiast. Bijna iedereen startte een tweede begeleiding. Naast Brussel, Antwerpen en Luik is DUO for a JOB sinds begin dit jaar ook actief in Gent.

 

Met de geldprijs van 500 euro wil DUO for a JOB investeren in lesmateriaal voor de vorming van mentors.

 

Plezier, actie, sfeer en gezelligheid bij personen met dementie

 

De derde prijs gaat naar ‘Plezier, actie, sfeer en gezelligheid bij personen met dementie’, waarbij kleuters van het stedelijke François Laurentinstituut een actief en gezellig moment doorbrengen bij ouderen met dementie, die in de Volkskliniek verblijven.

 

De geldprijs van 250 euro zal dienen om extra materiaal aan te kopen, zoals een reborn baby voor knuffelmomenten, een bal voor balspelletjes, muziekinstrumenten en ander speelgoed.