Vraag het aan Rudy – Facebook Live sessie over welzijn 3 oktober
woensdag 26 september 2018
Vernieuwde Standaertsite is groene ontmoetingsplek in het hart van Ledeberg
zaterdag 29 september 2018

Boekvoorstelling ‘De Rode Draad’ en opening tentoonstelling Gentse weeskinderen

Naar aanleiding van het 125 jarig bestaan van de Koninklijke vereniging van Gentse oud-weesjongens en meisjes, geeft de vereniging een nieuw boek uit: De Rode Draad. Dit unieke fotoboek met originele foto’s geeft een beeld van de geschiedenis van de Gentse weeskinderen. Aansluitend bij de voorstelling van het boek organiseert Archief Gent een tentoonstelling over het leven in de Gentse weeshuizen tot 1984.

Gentse weeshuizen

Van het midden van de 19e eeuw tot 1962 verblijven de weesjongens en -meisjes respectievelijk in de weeshuizen aan de Martelaarslaan en de Rodelijvekensstraat in Gent. Dit was toen nog onder de bevoegdheid van de Commissie van Burgerlijke Godshuizen, later Commissie van Openbare Onderstand (COO), de voorgangers van het huidige OCMW Gent. In 1962 verhuizen zowel de jongens als de meisjes naar het nieuwe Tehuis Prins Filip in de Jubileumlaan, elk in een aparte vleugel van dit nieuwe gebouw. Op 8 november 1984 verlaten de laatste jongens ook dit weeshuis en wordt daarmee ook het laatste Gentse weeshuis gesloten. Voortaan worden de weeskinderen opgevangen in pleeggezinnen of gezinsvervangende tehuizen met kleine leefgroepen. Het hoofdstuk van de grote Gentse weeshuizen wordt daarmee definitief afgesloten.

De ‘oudwezenbond’

Op maandag 26 juni 1893 komen de ‘Gentsche Oud Weezen’ voor het eerst bijeen in het koffiehuis De Hoogpoort: de Gentse Oudwezenbond is geboren. Het voorzitterschap wordt in die tijd nog aangeboden aan de directeur van het jongensweeshuis, de heer Verstraete. 125 jaar na de oprichting van de bond en 34 jaar na de sluiting van het laatste weeshuis, zijn de oud-weesjongens en meisjes nog steeds actief in wat nu de ‘Koninklijke vereniging van de Gentse oud-weesjongens en meisjes’ is geworden.

Reden genoeg om te vieren. De huidige voorzitter, Jan Willaert, stelde hiervoor een uniek fotoboek samen over de geschiedenis van de weeskinderen. Archief Gent (fusie van Archief OCMW Gent en Stadsarchief Gent) organiseert een tentoonstelling met originele instrumenten van de kulderfanfare, unieke objecten uit de weeshuizen, verschillende reeksen foto’s van de weeskinderen…