4de Facebook live event ‘Vraag het aan Rudy’ op 26 september over jongeren in Gent
donderdag 20 september 2018
Vraag het aan Rudy – Facebook Live sessie over welzijn 3 oktober
woensdag 26 september 2018

sp.a en Groen Gent voeren actie tegen besparingen Gent-Sint-Pieters “NMBS kiest voor tweederangsstation”

sp.a en Groen Gent voeren actie tegen besparingen Gent-Sint-Pieters

“NMBS kiest voor tweederangsstation”

Persbericht – 24 september 2018

 

Vorige week maakten de NMBS en Eurostation bekend dat ze voor de tweede fase van de renovatie van het station Gent-Sint-Pieters moeten besparen. Geen overkapping meer van de perrons 1 tot en met 7, goedkopere materialen, minder licht… Bovendien starten de werken pas binnen 2 jaar. “Onaanvaardbaar,” zeggen sp.a en Groen Gent. “Hier stappen elke dag 60.000 mensen op en af de trein. De NMBS laat de reizigers in de kou staan in het belangrijkste reizigersstation van Vlaanderen.”

 

Met een ludieke actie aan het station Gent-Sint-Pieters op maandagochtend 24 september maakten sp.a en Groen duidelijk wat het gevolg is van de keuze van de NMBS en de federale overheid. Vrijwilligers die aan de voorzijde van het station niet onder de luifel stonden, werden natgeregend. Aan reizigers onderweg naar de trein werd gevraagd om een petitie te ondertekenen.

 

Geen draagvlak

Kandidaat-burgemeester Rudy Coddens zag tijdens de actie veel ongenoegen bij de reizigers over de afgezwakte plannen. “De beslissing van de NMBS en federaal minister Bellot (MR) heeft totaal geen draagvlak bij de reizigers. Die voelen zich in de steek gelaten. Op een uurtje tijd hadden we al meer dan 400 handtekeningen verzameld. Gezien het succes ervan bieden we ze nu ook online aan ter ondertekening op http://laattreinreizigersgentnietindekou.petitie.be/

 

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw treedt hem bij: “Dit zijn onbegrijpelijke keuzes. De NMBS en Eurostation geven geen precieze cijfers vrij, maar dit gaat over een besparing van enkele honderden miljoenen euro’s. Dat is veel, maar niet als je beseft dat de federale overheid bijvoorbeeld jaarlijks 2 miljard euro uitgeeft aan het fiscale voordeel voor de bedrijfswagens. Het is dus niet dat er geen geld beschikbaar is. Er worden gewoon verkeerde keuzes gemaakt ten koste van de reizigers.”

 

Sp.a en Groen zullen bij de NMBS en minister Bellot blijven aandringen op een snelle én volwaardige afwerking van het station.