3de Facebook live event ‘Vraag het aan Rudy’ over mobiliteit in Gent
dinsdag 4 september 2018
‘Masterplan Wonen’: 3 keer meer geld voor meer en betere woningen!
donderdag 6 september 2018

Foodsavers Gent kaapt grote internationale prijs weg

Foodsavers Gent won vandaag de hoogste prijs tijdens de uitreiking van de internationale Milan Pact Awards in Tel Aviv. Gent is hiermee een voorbeeld voor binnen- en buitenland. Het project van het OCMW Gent in samenwerking met de Stad Gent heeft sinds de lancering in maart 2017 al zo’n 630 ton voedseloverschotten van de afvalberg gered. De Milan Pact Awards worden uitgereikt door het Milan Urban Food Policy Pact en de Fondazione Cariplo aan steden die inzetten op duurzamere voedselsystemen. Foodsavers Gent behaalde de hoogste score en wint 15.000 euro om ook andere steden op weg te helpen met een vergelijkbaar logistiek systeem dat de strijd aanbindt met voedselverspilling.

Foodsavers startte 1,5 jaar geleden en heeft de verwachtingen ruim overtroffen. In totaal werd al 630 ton voedseloverschotten opgehaald. Hiermee werden via 72 sociale organisaties en initiatieven 330 000 individuele porties verdeeld aan mensen in armoede. Daarnaast zetten we met het OCMW van Gent ook sterk in op activering. 16 mensen werden al opgeleid tot logistiek medewerker, een door de VDAB erkend kwalitatief en kwantitatief knelpuntberoep. In binnen- en buitenland wekt Foodsavers interesse op. Gent is hiermee een voorbeeld!

De Milan Pact Award gaat uit van het Milan Urban Food Policy Pact. Dit pact werd al door 176 steden wereldwijd ondertekend. Het is een engagementsverklaring van steden om in te zetten op duurzamere, stedelijke voedselsystemen. De awards zetten innovatieve projecten van steden in de bloemetjes, waaronder Gent dus als koploper. Deze prijs is een ondersteuning om hier verder, ook in de toekomst, verder werk van te maken.