‘Masterplan Wonen’: 3 keer meer geld voor meer en betere woningen!
donderdag 6 september 2018
Gent samen tegen armoede op de Werelddag van Verzet tegen Armoede
maandag 17 september 2018

De Mantel is het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent en een hotspot voor alle buurtbewoners

Aan de Hutsepotstraat in Zwijnaarde opende ik vandaag, samen met burgemeester Daniël Termont, het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent. Senioren en kwetsbare buurtbewoners uit Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee kunnen er vanaf vandaag terecht voor dienstverlening, activiteiten,  ontmoeting en vrijwilligerswerk. Met ook een politiepunt, een GentinfoPunt, een loket van de dienst Burgerzaken van Stad Gent en een zitdag van het welzijnsbureau Nieuw Gent wordt De Mantel een echte hotspot voor alle buurtbewoners.

 

Lokale dienstencentra zijn gezellige ontmoetingsplaatsen waar buurtbewoners terecht kunnen voor tal van activiteiten en cursussen. Ze worden er ook geholpen met hun vragen over zorg- en hulpverlening. Met dienstverlening en hulp aan huis zorgt OCMW Gent er dan weer voor dat wie een dagje ouder wordt, zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen in de best mogelijke omstandigheden.

 

Dienstverlening

 

Er was in Zwijnaarde grote nood aan een lokaal dienstencentrum want bijna een derde van de bewoners is er nu 60 jaar of ouder. Voor dienstverlening waren deze senioren tot nu toe aangewezen op lokaal dienstencentrum De Regenboog, dicht bij de Heuvelpoort. Voor velen was dat te ver. Voortaan vinden ze vlak bij hun deur een maatschappelijk werker, een ergotherapeut en psycholoog, een manicure, pedicure en haarkapper, tijdelijke thuiszorg, vervoer, een boodschappenbus en warme maaltijden.

 

Activiteiten

 

Het enthousiasme in Zwijnaarde is zo groot dat we intussen al enkele tientallen vrijwilligers konden aantrekken, waardoor er al van bij de start een mooi aanbod van activiteiten is. Zo kan men er terecht voor o.a. een fotoateljee, keramiek, schaken voor beginners, computer- en taallessen, badminton, bijzondere bewegingsactiviteiten zoals biodanza, latinodans, dans-out en mindfull ontspannen en zelfs een praatgroep rond gezondheid.

 

Ruime accommodatie met veel lichtinval

 

Er wordt ook samen met plaatselijke verenigingen gewerkt. Zo organiseert men op woensdagnamiddag met de Gezinsbond yoga voor grootouders en kleinkinderen. En als buurtverenigingen de lokalen willen gebruiken voor hun activiteiten, zijn ze zeker welkom!

 

Elke inwoner kan hier terecht met zijn vragen

 

Een andere meerwaarde, die ik nog even wil benadrukken, is het feit dat De Mantel onderdak biedt aan diverse diensten. Er is een politiepunt. Bij het onthaal van het lokaal dienstencentrum is er ook een GentinfoPunt voor mensen met vragen over de dienstverlening van Stad Gent en OCMW Gent. En het welzijnsbureau Nieuw Gent van de Sociale Dienst van het OCMW heeft hier elke maandag van 9 uur tot 11.30 uur een zitdag en een vrij inloopmoment.Maar Gentenaars kunnen er voortaan ook terecht aan de loketten van de dienst Burgerzaken.