De Mantel is het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent en een hotspot voor alle buurtbewoners
vrijdag 7 september 2018
4de Facebook live event ‘Vraag het aan Rudy’ op 26 september over jongeren in Gent
donderdag 20 september 2018

Gent samen tegen armoede op de Werelddag van Verzet tegen Armoede

Armoede treft 1 op 5 Gentenaars. Daarom zet ik samen met heel wat partners, sterk in op armoedebestrijding. Elk jaar benadrukken we dit op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Met acties sensibiliseren we de Gentenaar en roepen we op tot solidariteit met mensen in armoede.

Gent maakt tamtam tegen armoede

Dit jaar sluit Gent aan bij het campagnethema ‘lokaal sociaal beleid’ van het Netwerk tegen Armoede. Een lokaal sociaal beleid houdt in dat de lokale overheden – zoals Stad Gent en OCMW Gent – samen met partners aan armoedebestrijding werken. Dit kan je lezen in het Gentse armoedebeleidsplan, opgemaakt met een 100-tal partners. Samen met zoveel mogelijk Gentenaars maken we de komende weken ’tamtam tegen armoede’.

Plak de tattoo tegen armoede

Ook dit jaar bieden we de Gentenaar een gratis tattoo tegen armoede aan met het opschrift ‘Sluit armoede uit’. De tattoos zijn te verkrijgen in de diverse tattooshops die vanaf 17 september in de stad opduiken (Zuid, Korenmarkt, Ghelamco-arena…). Door de tattoo te plakken geeft de Gentenaar een duidelijk solidair signaal. Plaats dit op sociale media met de hashtag #genttegenarmoede.

17 oktober

Op 17 oktober organiseren de Stad Gent en OCMW Gent meer dan 20 sensibiliserende activiteiten die open staan voor het grote publiek. Denk aan een rondleiding in een spelotheek, ervaringsdeskundigen die hun beroep in de kijker zetten, een bezoek aan een wijkgezondheidscentrum of sociaal restaurant, een reportage over brugfiguren, een getuigenis van mensen in armoede, of bekijk al wandelend de stad door de ogen van dak- en thuislozen. Deze dag is een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten tegen armoede, waaronder OCMW Gent, Stad Gent, vzw Kras, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, vzw Sivi, Samenlevingsopbouw Gent, De Zuidpoort, VZW Jong, In-Gent vzw, VZW De Sloep, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, CAW Oost-Vlaanderen, Gent Homeless Blue White, Filmfest Gent en Welzijnszorg.

 

Programma 

Woensdag 17 oktober

 

  • Doorheen de hele dag: wandelingen en activiteiten die verschillende armoedeorganisaties en hun werking in de kijker zetten. Schrijf in vanaf 17 september via Gentinfo.

 

  • 16 uur – Korenmarkt : Voorstelling zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ – editie 2019. Het gratis zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ wijst de weg naar alle Gentse diensten en organisaties waar men met hulpvragen terecht kan. Mensen in armoede vinden zo vlotter materiële en psychosociale steun op maat. Voor de editie 2019 kreeg de informatie in de gids een grondige update. 17.500 boekjes worden vanaf 17/10 verspreid over diverse locaties in Gent. Deze nieuwe update is een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw Gent, Welzijnsoverleg Regio Gent, CAW Oost-Vlaanderen en OCMW Gent.

 

  • 17 uur – Korenmarkt: Breng tamtam, trommel, pot en pan mee en maak samen met mensen in armoede tamtam. Wie mee tamtam maakt, kan vanaf 17.30 uur een hapje eten.

 

  • 18 uur – Korenmarkt: Start optocht met tamtam naar het Sint-Pietersplein

 

  • 19 uur – Sint-Pietersplein: actie en herdenking aan de gedenksteen voor slachtoffers van armoede en uitsluiting. Mensen in armoede stellen zelf een schepencollege samen. Deze schepenen presenteren hun aanbevelingen. Verwacht je aan verhalen, muziek en een eervol moment ter nagedachtenis van slachtoffers van armoede. We sluiten af met koffie en thee.

 

Het volledige programma vind je op www.genttegenarmoede.be