Ons Gents model wijk-werken? Wijk-Werken plus!
vrijdag 29 juni 2018
Stad Gent wordt aangenamer en groener met 150 ha nieuw groen
maandag 9 juli 2018

Uitbreiding anticonceptiebeleid voor kwetsbare Gentenaars

Met het OCMW Gent breiden we de mogelijkheden uit om een financiële tussenkomst te krijgen bij anticonceptie. Tegelijk gaat er ook meer aandacht naar het wegwerken van psychologische drempels bij het bespreken van de seksuele gezondheid van kwetsbare Gentenaars.

Seksuele gezondheid in eigen handen

In 2013 keurde de OCMW-raad al een voorstel goed om de prikpil deels terug te betalen. Nu wordt de bestaande regeling uitgebreid naar aanleiding van de feedback van eigen medewerkers en van andere organisaties zoals de gezondheidsraad.

Nieuwe regeling

Op de laatste OCMW-raad besloten we de financiële en psychologische drempels tot anticonceptie voor kwetsbare Gentenaars uit te breiden. Zo krijgt elke Gentenaar meer mogelijkheden om zijn of haar seksuele gezondheid in eigen handen te nemen.

‘Gemotiveerde’ tussenkomst

Het werkt zo: wie aangeeft dat hij of zij anticonceptie wenst, maar niet over voldoende financiële middelen beschikt, krijgt een tussenkomst. De keuze van arts en de vorm van anticonceptie is vrij te kiezen. Natuurlijk kan de maatschappelijk werker wel advies geven al dan niet in samenwerking met de arts of het medisch adviescentrum. Dit geheel zal ook administratief eenvoudiger worden voor de maatschappelijk werker om dit te regelen

Psychologische drempel

Er wordt ook aandacht gegeven naar de psychologische drempel die er jammer genoeg nog altijd bestaat. Het OCMW Gent wil dit thema bespreekbaarder maken. Zo zullen maatschappelijk werkers via opleidingen dit najaar ondersteuning krijgen om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast zal er ook expertise en informatie uitgewisseld worden tussen maatschappelijk werkers.