Start van uniek project groepswonen voor senioren op Muide/Meulestede
woensdag 30 mei 2018
‘’We helpen 500 vluchtelingen vooruit door begeleiding naar werk’’
maandag 11 juni 2018

Officiële opening speelzones domein Claeys-Boúúaert op 1 juni 2018

Op vrijdag 1 juni 2018 opende ik samen met mijn collega schepen van Jeugd de nieuwe speelzones op het domein Claeys-Boúúaert in Mariakerke. De nieuwe en grote speelzone ligt naast de Lindendreef die het kerkplein met het park verbindt.

Herinrichting speelzone

Het domein Claeys-Boúúaert vormt een van de toegangspoorten tot de Vinderhoutse Bossen, een groenpool aan de rand van de stad. Daarom heeft de Stad Gent onder mijn impuls gezorgd voor een kwalitatieve opwaardering van het gebied. De bestaande speelzone, tussen de Notenstraat en de Alphone Claeys-Boúúaertdreef  werd afgebroken. De nieuwe speelzone is makkelijk bereikbaar én duidelijk zichtbaar. Onze kinderen kunnen er gebruik maken van schommels, een zandzone en bijhorende speeltoestellen om in het zand te spelen. Daarnaast is er ook een parcours met allerlei touwen en evenwichtsbalken, voor ieder wat wils dus!

Spelprikkels in een boomgaard

Naast de speeltuinen is er ook een boomgaard aangeplant met hoogstammige fruitbomen, naast de moestuinen binnen de oude kasteelomwalling. Er zijn ook spelprikkels in de vorm van fruit gezet. Er werd gekozen om de grotere speelzone langs de Alphonse Claeys-Boúúaertdreef  aan te leggen en deze intiemere zone van het kasteelpark te voorzien van kleinere spelelementen. Er zijn onder meer appels, pruimen en peren in hout, die al dan niet verbonden zijn met een evenwichtsbalk. De spelprikkels voor de allerkleinsten liggen in een nieuw aangeplante boomgaard met hoogstammige fruitbomen: zo zijn er onder meer fruitbomen, perenbomen, appelbomen… Er wordt ook nog een haag aangeplant die uit eetbare struiken zal bestaan.

Vinderhoutse bossen

Deze aanleg van nieuwe speelzones past binnen een opwaardering van dit oude kasteelpark als een portaal van de Vinderhoutse Bossen. De Vinderhoutse Bossen is een groenpool in volle ontwikkeling van maar liefst 640 ha aan de westrand van onze stad. Als schepen van openbaar groen ben ik verheugd dat we de afgelopen periode grote vooruitgang zien in de ontwikkeling hiervan. Want iedere Gentenaar moet een groenpool hebben op maximaal 5 km afstand, meer natuur en groen zorgt voor extra zuurstof en draagt bij tot het welzijn en de gezondheid van de Gentenaars.