Reigersparkje gered. Stationsbuurt krijgt speel- en zitparkje
dinsdag 19 juni 2018
Nieuwe lichting sociale gidsen afgestudeerd
woensdag 27 juni 2018

Gent wint zilveren medaille op European Green Capital Award

Ik ben fier dat we de zilveren medaille behaalden op de European Green Capital Award. Dat is een erkenning voor de inspanningen van de Stad en de vele Gentenaars die zich inzetten voor een duurzame stad, die ecologisch én sociaal is.

Om te zorgen voor een duurzame stad leren we graag bij van andere steden. Delen, verbinden en innoveren zijn dan ook de kernwaarden in progressieve steden in Europa. Daarom is Gent voorzitter van Eurocities, een netwerk dat kennisuitwisseling tussen Europese steden versterkt.  Gent zet zich nu al jaren bewust in voor dit netwerk omdat het gelooft in de kracht van grensoverschrijdende samenwerking om tot beter bestuur te komen.

Zo is duurzaamheid ook een belangrijk thema binnen het burgerbudget, waarbij de Gentenaars zich verenigden en samenwerkten voor bijvoorbeeld meer groen en ontmoetingsplekken in hun buurt. Ook bij de vele stadsvernieuwingsprojecten in onze stad zorgen we voor meer groen en dus zuurstof in de wijken. Maar duurzaamheid is meer dan alleen zorgen voor ‘meer groen’, het heeft ook een belangrijke sociale component, door kwetsbare Gentenaars te ondersteunen bij het energiezuinig renoveren van hun woning verbeteren we hun woonsituatie en de kwaliteit. Ook het succesvolle project Foodsavers dat voedseloverschotten recupereert, herverdeelt naar kwetsbare Gentenaars en zo bijdraagt tot een kleinere milieu-impact, is daarvan een mooi voorbeeld.

De laatste jaren investeerden we in Gent heel wat in extra groen. In totaal werd er 237 ha extra openbaar groen aangelegd of ingericht. Dat zijn maar liefst 474 voetbalvelden. Denk maar aan de uitbreiding van onze groenpolen zoals de Gentbrugse Meersen of aan onze 63 wijkparken. Door te zorgen voor meer groen dragen we bij het welzijn en welbevinden van de Gentenaars. Hiermee zorgen we voor extra zuurstof en gezonde lucht in onze stad en het is ook een belangrijke factor tegen de klimaatopwarming. Ook in de toekomst willen we hier als sp.a sterk blijven op inzetten. We willen 100 m2 groen en een groenpool voor elke inwoner op een afstand van minder dan 5 km. Zo blijven we verder gaan voor een duurzame stad, die ecologisch en sociaal is.