Stad Gent zet in op aantrekkelijke plantvakken onder straatbomen
vrijdag 4 mei 2018
Vroedvrouwen AZ Jan Palfijn Gent winnen Gouden Pinard
maandag 7 mei 2018

Stad ondersteunt Natuurpunt bij aankoop 35 ha bos in groenpool Vinderhoutse Bossen.

Stad ondersteunt Natuurpunt bij aankoop 35 ha bos in groenpool Vinderhoutse Bossen.

Het mooiste bos van Gent  ligt aan het ‘Leeuwenhof’ te midden van de groenpool ‘Vinderhoutse Bossen’. Dit stuk oude boskern van 35 ha groot is het enige Europees beschermde natuurgebied op het Gents grondgebied.  Geen wonder want deze boskern was al te zien op de Ferrariskaarten van 1771. Het bos kent een unieke en  uitzonderlijke voorjaarsbloei, heeft een unieke fauna en flora en heeft heel hoge natuurwaarden.

Decennialang was dit bos hermetisch afgesloten voor de Gentenaar. Daar zal nu verandering in komen. Natuurpunt heeft immers recent dit bos kunnen aankopen. Het bos zal dus in de nabije toekomst  in samenwerking met de Stad Gent en de Vlaamse overheid  opengesteld worden.

De stad Gent subsidieert Natuurpunt door middel van een aankoopsubsidiereglement. Jaarlijks krijgt Natuurpunt maximaal 70.000 euro. Onder impuls van mezelf heeft het stadsbestuur voor deze uitzonderlijke aankoop nog dit jaar extra 120.000 euro subsidie toegekend aan Natuurpunt.

Met deze aankoop krijgt de Gentenaar op nog geen 4 km van het stadscentrum een nieuw publiek toegankelijk stadsbos. Voor sp.a is elk stuk extra groen voor de Gentenaar  belangrijk.  Of het nu kleine zoals een straatboom, woongroen, boomtuin, geveltuin of groenslinger is  maar ook wijkparken, groenpolen én bossen. Bomen en groen zorgen voor verpozing voor jong en oud. De komende 6 jaar ijvert sp.a voor meer wijkparken, meer straatgroen, 1000 extra straatbomen, 90 ha extra bos, de uitbouw van de bestaande groenpolen en de start van de nieuwe groenpool ‘Oud Vliegveld’ in Oostakker.