1 mei speech Rudy Coddens
maandag 30 april 2018
Stad Gent zet in op aantrekkelijke plantvakken onder straatbomen
vrijdag 4 mei 2018

Woonzorgcentrum De Liberteyt baadt in ware kermissfeer bij opening tentoonstelling op 4 mei

Woonzorgcentrum De Liberteyt baadt in ware kermissfeer bij opening tentoonstelling op 4 mei

Met als speciale gast bokser Ismaïl Abdoul

Samen met de start van de Meikermis in Wondelgem opent het woonzorgcentrum De Liberteyt op vrijdagnamiddag 4 mei met veel toeters en bellen de expo ‘Terug van de kermis’. Deze expo is een rondreizende tentoonstelling over kermisfotografie van het Huis van Alijn, het Gentse museum voor volkskunde. Speciale gast op de opening is bokser Ismaïl Abdoul, die de wedstrijd ‘kop-van-jut’  – wie geeft de hardste mep op deze traditionele kermisattractie?- in goede banen leidt.

De Liberteyt betrekt de hele buurt bij de opening van de tentoonstelling: buurtbewoners en -verenigingen, leerlingen van basisschool Mariavreugde. Wat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen in zijn recente conceptnota als opdracht meegeeft aan de woonzorgcentra, dat ze de buurt actief betrekken bij hun werking, dat doen wij bij OCMW Gent in al onze woonzorgcentra al jaren.

Onze woonzorgcentra zijn open huizen die samen met scholen, verenigingen en buurtbewoners activiteiten, projecten en evenementen organiseren. Zo stelde De Liberteyt bijvoorbeeld zijn cafetaria al open voor de traditionele seniorennamiddag tijdens de Meikermis.

 Vintage kiekjes en Tir-Photokramen

Dit jaar grijpt De Liberteyt de Meikermis, die traditioneel in het eerste weekeinde van mei plaatsvindt, aan om in de cafetaria een tentoonstelling te houden rond kermis. ‘Terug van de kermis’ is een rondreizende tentoonstelling van het Huis van Alijn over de kermisfotografie, van de 19de eeuw tot nu. Fotografie gold lange tijd als een kermisattractie.

Er zijn vooral vintage kiekjes te zien, die ingestuurd zijn door mensen die zich destijds op de kermis lieten fotograferen in bijvoorbeeld de bordkartonnen decors van kermisattracties of als cartoonfiguren.

Om het kermisgebeuren anno 21ste eeuw voor het nageslacht te bewaren, stuurde het Huis van Alijn de Gentse fotograaf Michiel Devijver op pad.

 

Kop-van-jut met Ismaïl Abdoul

Wij zijn ervan overtuigd dat deze expo bij de bewoners en bezoekers heel wat mooie herinneringen zal oproepen. Ook van de opening maakt men een bijzonder gebeuren, waarbij we de hele buurt betrekken. Met als bijzonderste evenement de wedstrijd ‘kop-van-jut’, de welbekende kermisattractie waarbij je met een hamer zo hard mogelijk moet slaan op een gewichtje, dat langs een rail omhoogglijdt. Sla je hard genoeg, dan laat je bovenaan een bel rinkelen. Bokser Ismaïl Abdoul geeft de eerste mep, noteert de punten van de andere deelnemers en beslist wie de winnaar wordt. De deelnemers bestaan uit een gouden duo jong en oud: één van de bewoners gekoppeld aan een leerling van basisschool Mariavreugde. Verder zijn er nog fotoshoots bij een grappig plakkaat, komen er majoretten langs, zorgt een draaiorgel voor de muzikale ambiance.

De tentoonstelling ‘Terug van de kermis’ is de hele maand mei gratis te bezichtigen in de cafetaria van De Liberteyt, elke dag tussen 14 uur en 16.30 uur.

De opening gaat door op 4 mei vanaf 14u00.

 Praktische info

Waar? Woonzorgcentrum De Liberteyt, Vroonstalledries 22 in Gent-Wondelgem