Woonmobiel geeft gratis advies om langer zelfstandig thuis te wonen
dinsdag 22 mei 2018
100 % voor Gent, want Gent is wat we delen!
zaterdag 26 mei 2018

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken

Omdat er soms nog vragen zijn (laat de groendienst geen onkruid staan?) Waarom wordt hier niet gemaaid/gesnoeid? starten we een campagne die de Gentenaars bewust wil maken van hoe onze groendienst op een natuurvriendelijke manier ons Gents groen beheert.

Door het openbaar groen op een natuurvriendelijke manier te beheren, vergroten we de natuurwaarde.  Dat brengt leven en kleur in de stad en levert gezonde en boeiende plekken op voor de Gentenaars.

De tuiniers van de Groendienst zorgen elke dag voor aantrekkelijke en gezonde parken, speelterreinen en begraafplaatsen, waarin mensen, planten en dieren welkom zijn en waarin het milieu wordt gespaard. Met stickers op de wagens van de Groendienst, postkaarten, roll-up banners en op sociale media zet de Stad Gent nu vier thema’s in de kijker. Door uit te leggen hoe we voor meer natuur in onze stad zorgen, willen we ook de Gentenaars mee op de kar krijgen.

We gebruiken geen pesticiden

In een pesticidenvrij park kunnen kinderen zorgeloos spelen en honden vrij snuffelen. Deze pesticiden doden planten en dieren en nemen zo het voedsel weg van vogels, egels, bijen. Bovendien vervuilen ze de bodem en het water, redenen genoeg dus om ze niet te gebruiken. De Stad Gent werkt al zo’n 20 jaar pesticidenvrij en was hierin een voorloper. Dat is mogelijk door een aantal slimme keuzes.

De natuur is onze bondgenoot

De Groendienst plant naar hartenlust vaste planten, bomen en struiken. Ook wilde planten duiken op. Vroeger werden deze gewied, maar nu worden deze opgenomen in de beplanting. Onder deze wilde planten zit o.a. het Maarts viooltje, madeliefjes, hondsdraf… Dit is een aanvulling op de aangeplante beplanting. De tuiniers houden wel alles goed in de gaten.

We maaien met mate

In mei en juni is het Potuitpark op zijn mooist. Dan bloeien de koekoeksbloemen, boterbloemen en margrieten. De Stad Gent maait deze pas nadat ze zaad hebben gevormd, dus in de tweede helft van juni. De planten bloeien dan nog een tweede keer in augustus. Daarna krijgen ze een tweede maaibeurt. Vroeger werd alle gras in Gent kort gehouden, maar nu maait de Stad Gent ligweides, speelterreinen en graspaden om de twee weken. Daarnaast mag langer gras groeien. De bloemenweides worden twee of drie keer per jaar gemaaid. Zo is er meer variatie en bloemen, waarin vogels, vlinders, kikkers eten vinden en kunnen schuilen.

We snoeien alleen als het echt nodig is

Een stad kan niet zonder bomen, die zuurstof en verkoeling geven. De Stad Gent laat de (straat)bomen zo veel mogelijk uitgroeien. Ze snoeit enkel wanneer het echt nodig is.

Samen maken we van Gent de Europese Groene Hoofdstad

Samen kunnen we er voor zorgen dat Gent de Europese Groene hoofdstad wordt. Gent is één van de drie genomineerde steden om in 2020 de European Green Capital te worden. Dankzij alle inspanningen van Gentenaars, ondernemers, scholen en organisaties kunnen wij de meest duurzame en groene hoofdstad worden. Daarom verdient iedereen nu al een medaille, want elke inspanning voor het klimaat telt.

Vraag je medaille aan via www.greencapital.gent en ontdek hoe je kans maakt op een etentje t.w.v. 50 euro.