10 jaar Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen en voorstelling Gentse soortenplan
woensdag 18 april 2018
Sint-Kruis-Winkel krijgt een volwaardig antennepunt
maandag 23 april 2018

Opening Victoria Regiapark in Gentbrugge

Een bescheiden groenzone is met 1,6 ha uitgebreid tot een fraai en mooi ingericht echt wijkpark van 2,5 ha.

 

Deze mooie groene long met veel nieuwe mogelijkheden is zeker welkom in deze buurt waar onder andere veel gezinnen met jonge kinderen wonen! We weten dat jullie – terecht – lang naar de komst van dit park uit gekeken hebben.

 

Het park is een meer rustige tegenhanger geworden van het Arbedpark, hier een beetje verderop, en van het Keizerspark. Met de inrichting van al deze vrij recente nieuwe parken in deze buurt werken we gestaag verder aan ons streefdoel om elke Gentenaar in zijn onmiddellijke omgeving te kunnen laten genieten van groen.

 

En, zeker ook hier: om te genieten van rust. Het is hier inderdaad een mooie rustige omgeving, waar je van bijzondere en mooie grote oude bomen kan genieten.

 

Kindvriendelijk

 

Maar het is ook een plek waar kinderen op een veilige manier kunnen ravotten, met oa een speelterrein in het zand voor de kleintjes, een centraal open grasveld, een ‘wadi’ (waar het regenwater opgevangen wordt) met stapstenen waar kinderen kunnen oversteken – iets wat trouwens al duchtig is uitgetest heb ik me laten vertellen. Ik ben er dan ook zeker van dat dit park een succes wordt!

 

Naam

 

De wat merkwaardige naam die voor dit park gekozen werd, Victoria regiapark, verwijst naar de Victoria regia-serre die hier op deze site in de negentiende eeuw te bewonderen was. In deze serre slaagde de zogenaamde prins van de Gentse tuinbouwers, Louis van Houtte, er als eerste in om de iconische waterlelie Victoria regia te kweken. Deze prestatie was zo bijzonder (er kwamen naar verluidt mensen uit alle windstreken naar kijken) dat we ze beloond hebben met een parknaam.

 

Beetje geschiedenis

 

Die Louis van Houtte was dan ook niet de eerste de beste! De man was één van de revolutionairen van het prille België in 1830, een groot reiziger,  jarenlang burgemeester van Gentbrugge, directeur van de Brusselse kruidtuin, en een van de grote internationale iconen van de 19de-eeuwse botanisten en tuindeskundigen.

 

In 1839 vestigt hij zich hier op deze site, eerst samen met een vennoot, vanaf 1844 alleen.

 

Van Houtte mikte van in het begin veel hoger dan zijn collega’s bloemisten uit die tijd. Zo installeerde hij een drukkerij op zijn bedrijf en startte hij met een eigen reeks “La Flore des Serres et des Jardins de l’Europe”, destijds zeer beroemd. In totaal verschenen er 23 boekdelen, telkens geïllustreerd met een honderdtal prachtige lithografieën. Enkele van deze afbeeldingen zijn aangebracht op de decoratieve band in het park zelf.

 

Van Houtte pakte ook het probleem van een degelijke bloemistenopleiding aan. Op 30 april 1849 stichtte hij op zijn bedrijf een middelbare tuinbouwschool, waarvan hij meer dan 25 jaar directeur zou zijn. Deze school genoot een internationale reputatie, en kent nu nog een directe opvolger in de tuinbouwschool in Melle.

 

Ondertussen vergat Van Houtte allerminst de uitbouw van zijn bedrijf. Hij breidde de gronden uit tot 14 ha, verspreid over Gentbrugge en Oud Gentbrugge. Het stond bekend als één van de mooiste tuinbouwbedrijven die er in die tijd bestonden.

Het aanbod in planten was enorm. Er kwamen talloze nieuwe kruisingen azalea’s, rhododendrons, begonia’s, weigelia’s…

 

 

Het tuinbedrijf bleef na zijn dood in 1876 in de familie en deze site bleef in gebruik tot kort na de Eerste Wereldoorlog. Door de opgelopen schade en de nabijheid van vervuilende bedrijven, weken de bedrijfsverantwoordelijken dan uit naar De Pinte waar ze in 1920 de bloemisterij van Charles Pynaert overnamen.

De woning van Louis Van Houtte werd in 1950 afgebroken.

 

Vanaf 1960 tot 1982 werden er op de site verschillende industriële panden opgetrokken, die deel uitmaakten van Arbed-Trefil. Trefil komt van trefillerie, of draadtrekkerij. Arbed-Noord is wat nu De Punt is, Arbed-Zuid wat nu het Victoria Regiapark is.

 

Van het vroegere tuinbedrijf resten enkel nog een aantal grote bomen aan de kant van de Oude Brusselseweg, ter hoogte van de appartementen van Den Draad.

 

Parkontwerp

 

Bij de aanleg van het park werden die oude bomen behouden en opgenomen in het park.

 

In het ontwerp zorgen de kweekbedden, die in beheer zijn gegeven aan Buurtvereniging Den Draad, voor een historische verwijzing naar het vroegere tuinbouwbedrijf van Van Houtte. Buurtbewoners zullen hier groenten kweken met en voor de buurt.

 

De aanleg van al dat moois is een ontwerp van onze eigen Groendienst – die ik bij deze heel graag wil danken, voor alle geleverde en toekomstige werk hier.

Met een heel speciaal woord van dank aan Jo Behaege, de landschapsarchitect die mooi werk verricht heeft.

 

Beste mensen: aan iedereen bedankt voor het geduld om op dit park te wachten, maar nu het er is: heel veel plezier ermee! Maar ik ben er zeker van dat dat geen probleem zal zijn.

 

 

 

 

PS

Uit de buurt komen soms vragen over de keuze voor beton waarin de paden zijn aangelegd.

 

Eén van de belangrijkste redenen voor de aanleg van betonpaden is de afbouw van het herbicidengebruik dat sinds dit jaar wettelijk verboden is. Betonpaden vragen geen bestrijding van ongewenste kruiden. Daarnaast vraagt de intensiteit waarmee parken de laatste jaren gebruikt worden om robuuste infrastructuur. Halfverhardingen geraken gemakkelijk beschadigd en moeten regelmatig hersteld worden. Dit betekent telkens opnieuw een milieubelasting (verbruik grondstoffen en energie) terwijl betonpaden tientallen jaren geen onderhoud vragen. Op vlak van waterhuishouding wordt er altijd voor gezorgd dat het regenwater naast de paden in de grond kan infiltreren zodat er geen negatieve effecten zijn op de waterhuishouding.