Reactie Rudy Coddens: ”Gent is al lang dé hoofdstad van de deeleconomie in Vlaanderen!”
maandag 9 april 2018
10 jaar Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen en voorstelling Gentse soortenplan
woensdag 18 april 2018

Stad Gent sensibiliseert hondenbaasjes en hondenliefhebbers: Aan de lijn en in de zak, iedereen op zijn gemak!

De Stad Gent sensibiliseert hondenbaasjes en hondenliefhebbers: Aan de lijn en in de zak, iedereen op zijn gemak!

De Stad Gent lanceert de campagne “Aan de lijn en in de zak, iedereen op zijn gemak!”. Hiermee wil de stad hondenbaasjes en -liefhebbers sensibiliseren om hun hond steeds aan de leiband te houden als ze op het openbaar domein zijn en om de hondenpoep altijd op te ruimen. De Stad Gent verwent viervoeters met meer 23 hondenlosloopweides en een hondenzwemvijver. Er  komen ook enkele hondenpoeppalen, naast de meer dan 180 hondentoiletten. Samen zorgen we er dus voor dat Gent een hondvriendelijke stad blijft.

De politie en de Gemeenschapswachten houden meer toezicht, vooral in groengebieden, en gaan effectief over tot verbaliseren.

Hondenvoorzieningen, uitgebreid met een nieuwe hondenlosloopweide …

Gent telt meer dan 180 hondentoiletten, die vijf dagen per week gereinigd worden, en een kleine 3000 afvalkorven. Geen excuus dus om hondenpoep op straat of in de berm achter te laten. In een hondentoilet kunnen honden hun behoefte doen en baasjes het poepzakje achterlaten. In de losloopweides mogen honden zich uitleven. Er zijn er intussen 23, waarvan twee tijdelijke. Aan de Yachtdreef, bij de Watersportbaan, is er zelfs een hondenzwemvijver met een droogloopweide. Op 16 april 2018 wordt een gloednieuwe losloopweide geopend ter hoogte van Blaisantvest/Neuseplein. Op dat moment wordt ook de aftrap gegeven van een campagne om hondeneigenaars en -liefhebbers te sensibiliseren.

Later op het jaar komt er in het Bloemekenspark ook nog een hondenlosloopweide bij, wat het totaal op 24 brengt.

 

… en de eerste hondenpoeppalen

Binnenkort verschijnen vijf hondenpoeppalen op Gents grondgebied.  In de hondenpoeppaal mogen enkel poepzakjes gedeponeerd worden.  Ze nemen weinig plaats in, zijn gebruiksvriendelijk en kunnen snel geleegd worden. Deksel open, hondenpoepzakje erin, deksel dicht. Zo eenvoudig is het gebruik ervan. In de Staakskenstraat  in Mariakerke, Charles Andrieslaan in Ekkergem en de Gebroeders De Smetstraat in het Rabot vervangt een hondenpaal een hondentoilet. Op andere plekken was er nog geen hondenvoorziening en wordt de hondenpoeppaal geïntroduceerd. Dat is het geval in de Gontrodestraat/Priesterstraat in Ledeberg en de Zinniastraat in de Brugse Poort.

 

Waarom hondenpoep opruimen?

Iedereen trapte al eens in hondenpoep, reed erdoor met de fiets of rolstoel of moest het van de handen van zijn kind wassen. Hondenpoep is niet alleen vies, het bevat vaak ontwormingsmiddelen die  levensbedreigend zijn voor veel insecten in groengebieden. Hondenpoep bevat soms ook bacteriën, die bij de mens zelfs tot blindheid kunnen leiden. Niet-ontwormde honden zijn soms drager van bepaalde parasieten.  Die kunnen overgedragen worden op runderen, wat voor het begrazingsbeheer in grotere groengebieden zoals de Gentbrugse Meersen nadelig kan zijn. Runderen in natuurgebieden mogen niet ontwormd worden om natuurwaarden te beschermen. Besmetting moet dan ook maximaal vermeden worden.

 

Honden aan de lijn

Behalve in losloopweides is het verplicht om een hond aan de leiband te houden. De veiligheid en het welzijn van andere dieren en parkgebruikers, niet in het minst kinderen, staan hierbij voorop. Andere hondeneigenaars appreciëren het als viervoeters zijn aangelijnd, in het belang van hun eigen hond.

Loslopende honden lopen vaak naar grazers, met het risico aangevallen te worden of de kudde te verstoren. Dat brengt dan weer risico’s voor bezoekers met zich mee.  Het natuurlijk evenwicht kan ook verstoord worden: in de broedperiode worden vogels gestoord door loslopende honden, maar ook kleine dieren zoals konijnen worden opgeschrikt.

Honden mogen naar hartenlust ravotten zonder leiband in de hondenlosloopweides.

 

Verhoogd toezicht

Samen met de bevolking, is ook het aantal honden in Gent flink gestegen de laatste jaren. Het aantal geregistreerde honden is in 10 jaar zelfs verdubbeld, Gent telt er nu 31.000. Al die honden moeten uiteraard uitgelaten worden. Vooral in groengebieden neemt de druk toe, meer en meer mensen gaan er op stap met hun viervoeter. Goede afspraken houden iedereen te vriend. De Gemeenschapswacht houdt verhoogd toezicht en gaat onder andere op pad in de Gentbrugse Meersen, de Bourgoyen-Ossemeersen en het Parkbos. De eerste maand sensibiliseren Gemeenschapswachters. Vanaf 15 mei 2018 worden ook effectief GAS-boetes van 60 euro uitgeschreven voor  hondenwandelaars  die hun hond niet aan de leiband houden of hondenpoep niet opruimen.  Minstens twee hondenpoepzakjes bij de hand hebben is verplicht.

 

Campagne en meer info

Alle info werd gebundeld in een folder die kan afgehaald worden in de Gentinfopunten, dienstencentra en bibliotheken. De folder wordt op 16 april, bij de opening van de 23e hondenlosloopweide aan de Blaisantvest, ook voorgesteld. Er komen ook affiches op verschillende plaatsen in Gent om baasjes en hondenwandelaars te wijzen op opruim- en aanlijnplicht.

In alle Gentinfopunten kunnen hondeneigenaars en -liefhebbers ook een gratis kokertje met hondenpoepzakjes afhalen, zolang de voorraad strekt.

www.stad.gent/honden

Gentinfo: 09 210 10 10

Contact

  • Groendienst Stad Gent, Elke Aerts: elke.aerts@stad.gent of 09 323 66 00