Foodsavers Gent overtreft alle doelstellingen
woensdag 28 maart 2018
Uitnodiging 1 mei buffet sp.a Gent-West
donderdag 5 april 2018

Verbouwingen in OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers

Verbouwingen in OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers

OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers staat voor de grootste verbouwingen in zijn 20-jarig bestaan. Er zullen verspreid over de vier afdelingen vanaf april zes grote leefruimtes en terrassen komen. Het woonzorgcentrum kan op die manier meer ingaan op individuele zorgvragen en de sociale cohesie tussen de bewoners wordt versterkt.  De werkzaamheden zullen twee jaar duren, maar De Vijvers zal in volle bezetting blijven werken.

Toen De Vijvers 20 jaar geleden openging, zag het profiel van de doorsneebewoner er anders uit. Een meerderheid was nog vrij mobiel en zelfstandig. Vandaag is 87 % van de bewoners zwaar zorgbehoevend. De meesten kunnen zich zonder hulp niet meer verplaatsen en hebben problemen om zelfstandig te eten. Nu wordt er nog gewerkt met een centraal bewonersrestaurant op het gelijkvloers, dat is erg belastend voor de medewerkers die de bewoners meerdere keren naar beneden en weer naar boven moeten brengen.

Daarom zal het centraal bewonersrestaurant zal gesloten worden en vervangen worden door zes leefruimtes, verspreid over de vier bewonersafdelingen. Die leefruimtes worden naast een plek om te eten, ook een plek waar de bewoners allerlei vrijetijdsactiviteiten kunnen doen. Hierdoor is er een meer sociale interactie tussen de bewoners.

Daarnaast krijgen de leefruimtes ook grote glazen wanden tot op de grond, met zicht op de twee binnentuinen. Op alle afdelingen komt er een sanitair blok, ventilatie en koeling, vloerverwarming én een terras met zicht op de twee binnentuinen. Na de werkzaamheden zullen ook de twee binnentuinen worden heraangelegd.

In totaal gaat dit over een investering van ruim 3 miljoen euro.

 Belevingskeuken

buitenaanzicht leefruimtes en terrassen

 perspectief leefruimte

perspectief vanuit binnentuin 

 sfeerbeelden binnentuin 

bron: OCMW Gent