Foodsavers Gent wint Food Waste Award
donderdag 22 maart 2018
Foodsavers Gent overtreft alle doelstellingen
woensdag 28 maart 2018

Met Gentse rechtenverkenners wil ik dat alle Gentenaars hun premies, tegemoetkomingen en rechten effectief krijgen

Met Gentse rechtenverkenners wil ik dat alle  Gentenaars hun premies, tegemoetkomingen en rechten effectief krijgen

Met de aanwerving van Gentse rechtenverkenners wil ik er voor zorgen dat alle Gentenaars hun premies, tegemoetkomingen en rechten krijgen waar zij recht op hebben.

Vandaag zijn er 118 000 huishoudens in Gent en veel mensen hebben recht op verhoogde tegemoetkomingen bij de mutualiteit, een tegemoetkoming hulp aan bejaarden, verminderd tarief op de kinderopvang… maar zij weten dat niet altijd! Uit Europese cijfers blijkt namelijk dat gemiddeld 40 % van de mensen ‘’onderbeschermd’’ is, dat betekent dat ze dus niet krijgen waar ze recht op hebben.

Ook in Gent is dat vandaag een realiteit, dat blijkt onder meer via het project ‘Kinderen Eerst’ waarbij OCMW-medewerkers met succes naar de scholen toegaan. Hierdoor konden sinds de start van het project al 316 gezinnen toegeleid worden naar de opname van hun rechten. Dit gaat dan onder andere over financiële ondersteuning door middel van een leefloon, begeleiding en bemiddeling bij schulden… Ook uit een proefproject Gent Zuid werden 100 mensen gedetecteerd die voorheen onder beschermd waren.

Daarom wil ik verder inzetten op het bestrijden van deze onderbescherming, zodat iedere Gentenaar krijgt waar die recht op heeft. Niet door het creëren van extra formulieren en regelgeving, maar door te investeren in Gentse rechtenverkenners. Zij zullen dus naar de Gentenaar toekomen met een ‘check’ op maat.