Dementievriendelijk Gent verspreidt folder met de eerste tekenen van dementie
vrijdag 9 maart 2018
“Fier op straffe lijst voor verkiezingen op 14 oktober!”
zaterdag 10 maart 2018

Renovatieproject ‘Dampoort KnapT OP!’ gaat opnieuw van start

Na het succesvol verhaal van ‘Dampoort Knapt Op’ uit 2015, waarbij tien woningen van ‘noodkopers’ gerenoveerd werden, werd een vervolgproject opgestart. Begin juni 2017 kregen 1800 bewoners een flyer in hun brievenbus, 62 gezinnen meldden zich aan. Hieruit werden negen eigenaars geselecteerd. Zij zullen het komende jaar 30 000 euro besteden aan de renovatie van hun woning. Op 27 februari hebben de bewoners hun overeenkomst met de Stad en het OCMW Gent ondertekend. Hiermee kunnen de renovatiewerken officieel van start gaan.

Dankzij de positieve resultaten werd het project al snel opgepikt door andere steden en gemeenten. Daarom sloeg ik, samen met schepen van wonen Sven Taeldeman en de schepen van milieu de handen in elkaar en investeerden we in een vervolgproject ‘Dampoort knapT OP!’. In overleg met de verschillende partners werd ervoor gekozen om het project opnieuw te laten plaatsvinden in het bouwblok van enkele straten rondom het Heilig Hartplein in Sint-Amandsberg. Begin juni 2017 kregen 1800 bewoners een flyer in hun bus, 62 gezinnen hebben zich aangemeld. Na selectie op basis van inkomen en de technische staat van de woning zijn negen eigenaars gecontacteerd. Zij zullen het komende jaar 30 000 euro besteden aan de renovatie van hun woning.

Opnieuw staan veiligheid, woonkwaliteit, energiebesparing centraal bij de keuze van de meest noodzakelijke renovatiewerken. Lekkende of niet-geïsoleerde daken, onveilige elektriciteit, centrale verwarming, een verouderde ketel en buitenschrijnwerk worden het meest aangepakt. De partners van CLT Gent staan opnieuw in voor de begeleiding van de eigenaars. Domus Mundi voorziet de bouwtechnische begeleiding, terwijl vzw Sivi instaat voor de coördinatie van het project en de sociale begeleiding van de bewoners. Op 27 februari 2018 ondertekenden de bewoners hun overeenkomst met de Stad Gent en het OCMW Gent. Hiermee kunnen de renovatiewerken officieel van start gaan.

Rudy Coddens en Sven Taeldeman: ”in de tweede fase van Dampoort knapt op kunnen we 9 nieuwe gezinnen helpen om hun woonkwaliteit te verbeteren. We blijven zoeken naar opportuniteiten om het project te kunnen verbreden in Gent.”