Jonge kunstenaars in residence in OCMW-woonzorgcentrum De Liberteyt
woensdag 28 februari 2018
Gentenaars kunnen smalle straten opfleuren met een groenslinger
woensdag 28 februari 2018

Intergenerationeel klassiek concert: Bijloke BAL beweegt alle leeftijden op 6 maart.

Intergenerationeel klassiek concert: Bijloke BAL beweegt alle leeftijden op 6 maart.

 

 

 

Muziek bouwt bruggen tussen de generaties. Een 200-tal senioren en jongeren wonen op dinsdagnamiddag 6 maart in Muziekcentrum De Bijloke een gratis concert bij: het Bijloke BAL. Waarbij BAL staat voor Beweegt Alle Leeftijden. Het concert wordt voorafgegaan en gevolgd door kennismakingsmomenten tussen jongeren en ouderen.

 

Dit jaar tekenen voor het concert drie jonge musici, studenten aan het Conservatorium van Gent en laureaten van ‘Speel het hard’, de muziekwedstrijd voor amateurmuzikanten die Canvas samen met het deeltijds kunstonderwijs en Klara organiseerde in het kielzog van de televisiereeks ‘Thomas speelt het hard’.

Eén van hen is de 13-jarige violiste Hanne Dauwe, winnaar van ‘Speel het hard’. Op 7 december speelde ze al in de Bijloke, als voorprogramma van Thomas Vanderveken en begeleid door de Brussels Philharmonic, een vioolconcerto van Felix Mendelssohn.

 

Naast Hanne Dauwe zijn ook Steven Kleeven (12 jaar, piano) en Guido Janssens (17 jaar, dwarsfluit) van de partij. Zij spelen elk een solo van 15 tot 20 minuten.

 

Jong en oud in Gent

 

Het gratis concert is onderdeel van het groter project ‘Jong en oud in Gent’ dat generaties wil verenigen. Jong en oud kunnen veel van elkaar leren. Door samen te werken, te spelen, te dansen, creatief te zijn, krijgen ze meer respect en waardering voor elkaar. Met het Bijloke BAL, dat dit jaar aan zijn derde editie toe is, ontdekken ze samen de klassieke muziek.

 

Het publiek bestaat uit bezoekers van de lokale dienstencentra (ldc) van OCMW Gent en van de Open Huizen van Stad Gent, bewoners van woonzorgcentra, leerlingen van basis- en middelbare scholen, …  Zo begeleiden leerlingen van de stedelijke VIP-school bewoners van de OCMW-woonzorgcentra De Vijvers en Het Heiveld.

 

Kennismaking vooraf

 

Beide groepen maken vooraf al kennis met elkaar. Senioren van ldc Wibier en OKRA Oude Bareel en studenten van het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg eten op de dag van het concert bijvoorbeeld samen hun boterhammen en nemen daarna de bus naar de Bijloke.