27 nieuwe assistentiewoningen ‘De Zonnetuin’ vormen nieuwe thuis voor 35 Gentse senioren
vrijdag 23 februari 2018
Intergenerationeel klassiek concert: Bijloke BAL beweegt alle leeftijden op 6 maart.
woensdag 28 februari 2018

Jonge kunstenaars in residence in OCMW-woonzorgcentrum De Liberteyt

Onder de noemer ‘Atelier op verplaatsing’ leefden twee studenten beeldende kunst van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) uit Gent drie weekends lang tussen de bewoners van OCMW-woonzorgcentrum De Liberteyt. Een unieke ervaring die hen inspireerde tot nieuw werk, dat ze op zondagvoormiddag 4 maart presenteren tijdens een open atelier. Op maandag 5 maart zijn 3 generaties aan het werk in De Liberteyt. De studenten begeleiden dan leerlingen van een buurtschool bij het tekenen van verhalen van de bewoners. De pers is op beide gelegenheden welkom.

 

Joachim Van de Straete (schilder- en tekenkunst) en Linde Dumoulin (installatie en sculpturen) leefden en logeerden drie weekends langs tussen de bewoners van De Liberteyt. Ze richtten er een tijdelijk atelier in, waar bewoners binnen en buiten liepen en eigen ‘kunst’ konden maken. Die interactie en contacten met bewoners inspireerden beide jonge kunstenaars dan weer om nieuw werk te maken.

 

3 generaties aan het werk

 

Op maandag 5 maart –de slotdag van dit atelierproject- gaan we nog een stap verder. Leerlingen van het derde studiejaar van basisschool Mariavreugde komen dan op bezoek, luisteren naar de verhalen van onze bewoners, en maken daar –met steun van Joachim en Linde- tekeningen van. Drie generaties zijn er dan aan het werk. De bewoners kunnen nadien de tekeningen en kunstwerken waaraan ze meewerkten houden en ophangen in hun woning.

 

Niemand is te oud om te creëren

 

Dergelijke sociaal-artistieke projecten stellen het negatieve beeld, dat veel mensen nog hebben van woonzorgcentra, bij. De woonzorgcentra van OCMW Gent zijn open, warme huizen waar geleefd wordt, waar mensen nog dromen hebben en waar niemand te oud is om te creëren.