Rudy Coddens: Laat ons ”NorthSeaPort in actie” opzetten!
woensdag 21 februari 2018
Jonge kunstenaars in residence in OCMW-woonzorgcentrum De Liberteyt
woensdag 28 februari 2018

27 nieuwe assistentiewoningen ‘De Zonnetuin’ vormen nieuwe thuis voor 35 Gentse senioren

27 nieuwe assistentiewoningen ‘De Zonnetuin’ vormen nieuwe thuis voor 35 Gentse senioren

Aan de Hutsepotstraat in Zwijnaarde, op de site van OCMW-woonzorgcentrum Zonnebloem, openden burgemeester Daniël Termont en ikzelf als OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid vandaag ‘De Zonnetuin’. De 27 assistentiewoningen vormen de nieuwe thuis voor 35 Gentse senioren, zowel alleenstaanden als koppels.

Na Wibier in Sint-Amandsberg (20 woningen), seniorenflats Ter Pielvaecx in het Sint-Elisabethbegijnhof (12 flats) en Antoniushof aan het Rabot (88 appartementen) is de Zonnetuin de vierde groep van erkende assistentiewoningen die het OCMW Gent in eigen beheer heeft. Daarnaast beheert het OCMW ook samen met WoninGent 19 erkende sociale assistentiewoningen in de Jozef Vervaenestraat in Ledeberg.

individuele woningen met permanente zorg

Assistentiewoningen, ook wel bekend als de vroegere serviceflats, zijn individueel aangepaste woningen waarin 65-plussers alleen of met hun partner zelfstandig verblijven. Uit de studie ‘ruimte voor ouderen van Stad en OCMW’ werd aangetoond dat er een tekort aan assistentiewoningen in Gent is, vooral in de deelgemeenten. Daarom is de campus Zonnebloem in Zwijnaarde een enorme meerwaarde. Bewoners van de assistentiewoningen kunnen beroep doen op professionele zorgverlening. Voor de bewoners van de Zonnetuin zal er vanuit het woonzorgcentrum Zonnebloem crisishulp bij noodsituaties zijn, de klok rond en dit 7 dagen op 7 gegarandeerd. Ook kan men daar ’s middags goedkoop een warme maaltijd nuttigen.

opening 11ste lokaal dienstencentrum De Mantel

Op dezelfde locatie zal ook het 11de lokaal dienstencentrum De Mantel op 9 september de deuren openen. Bewoners van de Zonnetuin kunnen daar dan terecht voor dienstverlening zoals tijdelijke thuiszorg, ergotherapeutisch advies, administratieve hulp en pedicure. Ze kunnen daar ook deelnemen aan activiteiten en vrijwilligerswerk doen. Er zal ook een loket zijn van de dienst Bugerzaken, plus een politiepunt en een GentInfoPunt. Alle bewoners kunnen met hun vragen rond zorg, welzijn en wonen ook terecht bij de woonassistent. Deze vertrouwenspersoon zal ook wekelijks een zitdag hebben in het woonzorgcentrum.

toegankelijke flats

De Zonnetuin bestaat uit 27 rolstoeltoegankelijke flats: 19 flats met 1 slaapkamer (85 m2) en 8 flats met 1 slaapkamer en een extra hobbykamer (96m2). Alle appartementen zijn energiezuinig en hebben een terras en parkeerplaats. Ook het openbaar vervoer naar de stad is op wandelafstand.

huren of investeren

Een derde van de appartementen wordt op klassieke wijze verhuurd tegen een dagprijs. Bewoners met een beperkt of gewoon inkomen komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor een financiële tussenkomst door het OCMW. Die premie bedraagt maximaal 782,20 euro per maand voor een alleenstaande en 1356,36 euro voor een koppel. De overige 18 flats worden ter beschikking gesteld via een obligatie met woonrecht. Die mensen kopen dan niet de assistentiewoning, maar een obligatie met dezelfde waarde. In ruil krijgen ze een korting op de dagprijs of een rentevergoeding als ze er zelf niet wonen. Wanneer ze de assistentiewoning verlaten, dan krijgen ze hun kapitaal terug.

nog extra assistentiewoningen en groepswonen

OCMW Gent heeft nog meer projecten rond zelfstandig wonen met hulp voor senioren in de pijplijn zitten. Begin volgend jaar moet de uitbreiding van assistentiewoningen Wibier een feit zijn. Naast de 20 al bestaande woningen, zal een nieuwbouw verrijzen met 30 flats, dit volgens dezelfde formule als De Zonnetuin. Ook nog in de loop van 2019 komen er 15 sociale assistentiewoningen aan de Zuidbroek in Mariakerke bij, in de buurt van ons nieuw woonzorgcentrum Zuiderlicht. We gaan ook van start met een eerste project Groepswonen, een vorm van cohousing voor senioren. Het wordt een nieuwbouw met 9 flats op de site van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide aan de New Orleansstraat in Meulestede.