Aan de Zuidbroek in Mariakerke opende ik samen met burgemeester Daniël Termont en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen vandaag Zuiderlicht, dat is de nieuwe zorgsite van OCMW Gent. Zuiderlicht zal in zijn aanpak trendsettend zijn. Naast kleinschalige leefgroepen kiezen we resoluut voor nieuwe methodes en technieken, met activiteiten die aangepast zijn aan de wensen en mogelijkheden van de bewoners.
De opening van Zuiderlicht verloopt in verschillende fasen. Nu al biedt Zuiderlicht –met steun van de Vlaamse overheid- gespecialiseerde zorg aan drie specifieke doelgroepen:
Vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent
Op 1 oktober 2018 gaat in een andere vleugel van het gebouw het ‘klassieke’ woonzorgcentrum open, met 96 woongelegenheden voor zorgbehoevende ouderen. In totaal zullen er dan in Zuiderlicht 144 bewoners samenleven.
Zuiderlicht wordt dan officieel het vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent, na De Liberteyt in Wondelgem, Het Heiveld in Sint-Amandsberg, De Vijvers in Gentbrugge en Zonnebloem in Zwijnaarde.
120 nieuwe banen
Om aan die 144 personen de beste zorgen te verlenen, worden een 120-tal medewerkers tewerkgesteld. Dit gaat van keukenmedewerkers, verzorgenden, verpleegkundigen, kinesisten en ergotherapeuten tot logistiek medewerkers, administratief personeel en directieleden.
Duurzaam gebouw van 26 miljoen euro
In het voorjaar van 2016 werd met de bouw van de 12.000 m2 grote zorgcampus gestart. Duurzaamheid stond daarbij centraal. We opteerden voor bodemenergieopslag, dat is een milieuvriendelijke techniek om gebouwen te koelen en te verwarmen. Andere maatregelen zoals 500 zonnepanelen, een warmte-krachtkoppeling, isolatie en hoogrendementsbeglazing plus een aangepaste constructiewijze zorgen er voor dat het nieuwe woonzorgcentrum een E-peil van 50 en een K-peil van 25 haalt, hierdoor ligt het energieverbruik erg laag. De totale kostprijs van het gebouw bedraagt 26 miljoen euro.
Technologie in dienst van zorg
Het hele gebouw is ‘state of the art’, met veel lichtinval, medicatierobotten, tilliften, hoog-laagbaden en –bedden, volledig ingerichte leefruimtes en leefkeukens, mooie, grote (binnen)tuinen en gemeenschappelijke badkamers die als snoezelruimtes zijn ingericht waar bewoners extra verwend worden met gedempt licht, zachte muziek en geurtherapie.
zorg op maat van de bewoners
De infrastructuur en technologie staan helemaal in dienst van de best mogelijke zorg, op maat van de bewoners. Want dankzij slimme, nieuwe technologie komt meer tijd vrij voor menselijke contacten en essentiële zorgtaken. Daar werd er een innoverend arbeidszorgtraject uitgetekend, waarbij kleine, multidisciplinaire teams rond een bewoner werken. Elke bewoner krijgt een woonbegeleider, dat is een vertrouwenspersoon en belangenvertegenwoordiger bij wie de bewoner en zijn familie terechtkan voor vragen en die een individueel zorgplan tussen begeleider en bewoner opmaakt. Zo zal er meer individuele ruimte zijn zodat mensen de regie over hun eigen leven kan behouden.