Nieuwe Gentenaartjes van 2016 krijgen hun geboortebos – plant mee!
vrijdag 27 oktober 2017
GSIW 2017
Partnerdag Gent Stad in Werking: leven, leren en werken in de digitale 21ste eeuw
vrijdag 10 november 2017

19 nieuwe erkende sociale assistentiewoningen

assistentiewoningen

In de Jozef Vervaenestraat in Ledeberg realiseerde sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent  ‘Residentie Botermarktpoort’: een nieuwbouwproject met negentien moderne erkende sociale assistentiewoningen. Het gaat om zestien appartementen met één slaapkamer en drie appartementen met twee slaapkamers.

Residentie Botermarktpoort beantwoordt aan de bepalingen van het woonzorgdecreet. In het gebouw werden immers verschillende ingrepen doorgevoerd, die je niet terugvindt in standaard sociale woningen. Zo zijn in gangen en traphallen handgrepen op de muren voorzien. Deze gemeenschappelijke delen zijn ook ruimer en uitgerust met bankjes in de gangen om het sociale contact tussen de bewoners te bevorderen.

De appartementen zijn geschikt voor personen in een rolstoel met o.a. aangepaste badkamers met handgrepen, een inrijddouche en douchezitje. In elk appartement zijn verder voorzieningen aanwezig voor de plaatsing van een personenalarmsysteem (PAS-systeem) voor noodgevallen. Op de begane grond zijn twee vlot toegankelijke bergruimten voor scootmobielen en (elektrische) fietsen. In deze bergingen zijn per bewoner de nodige oplaadpunten aanwezig. Op het binnenterrein zijn er parkeerplaatsen voor de bewoners, waarvan vier voor personen met een beperking.

Deze erkende sociale assistentiewoningen zijn de eerste in Gent. Ook raadslid Guy Reynebeau, voorzitter van WoninGent, is verheugd met de belangrijke rol die WoninGent speelt in deze primeur voor onze stad: “WoninGent is blij dat ze een waardevolle bijdrage levert om zelfstandig wonen in combinatie met aangepaste dienstverlening toegankelijk te maken voor de vele bewoners van deze stad die het financieel niet breed hebben. De gemiddelde huurprijs voor een appartement (excl. de dienstverlening door OCMW Gent) bedraagt in de Residentie Botermarktpoort zo’n 263 euro per maand. Dit maakt assistentiewoningen betaalbaar voor een groep mensen die hier anders geen toegang toe zou hebben.

 HULPVERLENING OP MAAT VAN DE OUDERE

 Assistentiewoningen zijn woningen voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar toch occasioneel zorg nodig hebben. Ze bieden huisvesting op maat in combinatie met mogelijkheden tot sociale netwerkvorming en zorggaranties. Voor dit laatste luik werkt WoninGent samen met OCMW Gent. Dit betekent dat WoninGent de erkende sociale assistentiewoningen verhuurt aan oudere sociale huurders die voldoen aan de voorwaarden en dat OCMW Gent de organisatie van de dienstverlening op zich neemt.

Ik wil ervoor zorgen dat alle senioren kunnen terugvallen op de ondersteuning die ze nodig hebben. Als beleid kunnen we echter de uitdagingen van de vergrijzing niet alleen aan. De sleutel tot succes is het actief betrekken van partners uit verschillende sectoren. Dit project is daar dus een mooi voorbeeld van. Bijzonder aan dit project is dat we vertrokken zijn van de sterktes van beide partners. Zo heeft OCMW Gent een jarenlange ervaring opgebouwd in het ondersteunen en empoweren van ouderen. OCMW staat in dit project dus in voor de dienstverlening, zoals de woonassistent, het bevorderen van de sociale cohesie en 24–uur permanentie … Deze dienstverlening door OCMW Gent wordt vanuit de dienst zelfstandig wonen aangeboden in samenwerking met het lokaal dienstencentrum De Knoop.

Dit sociaal project wil wonen in de eigen wijk toegankelijk én betaalbaar maken, ook voor ouderen met een laag inkomen. Bewoners met een beperkt inkomen kunnen dus een beroep doen op de premie assistentiewoningen van OCMW Gent. Dankzij deze nieuwe woonvorm krijgen ook de minder gegoede Gentenaars de kans om zo lang als mogelijk op een kwaliteitsvolle manier ouder te worden in hun buurt én kunnen ze blijven participeren in de maatschappij.