Jobdag op 21 november in de woonzorgcentra van OCMW Gent – rode loper voor nieuwe medewerkers!
maandag 20 november 2017
Foto Rudy Coddens
“Gent als sociale, ondernemende en innovatieve stad verder laten groeien, doen we samen”
donderdag 23 november 2017

De drie winnaars van de wedstrijd Jong en Oud in Gent zijn gekend!

De drie winnaars van de wedstrijd Jong en Oud in Gent zijn gekend

Op maandag 20 november reikte ik samen met mijn college Elke Decruynaere, bevoegd voor Onderwijs, in Theater Tinnenpot de prijzen uit van de derde editie van de wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’.

De eerste prijs was voor ‘Samen leren lezen’ waarbij senioren anderstalige kinderen van basisschool Blaisantnest helpen bij het leren lezen. Op plaatsen twee en drie volgden het project  ‘De Kleurdooskleuters in woonzorgcentrum De Vijvers’ en het wekelijkse bezoek van basisschool De Harp aan de bewoners van woonzorgcentrum Privilege.

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een gezamenlijk initiatief van Stad Gent en OCMW Gent en beloont (buurt)initiatieven die jong en oud samenbrengen. Zulke activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad.

Goede voorbeelden financieel belonen

De wedstrijd wordt op 29 april, de Europese Dag van de Intergenerationele Solidariteit gelanceerd. Kandidaten kunnen tot begin september een project indienen en zich daarbij laten inspireren door de website http://jongenoudingent.be/. Een intergenerationele jury, die dit jaar bestond uit leerlingen van Atheneum De Wingers en ouderen uit de Seniorenraad, selecteert drie winnaars, waarna tijdens de Seniorenweek de prijsuitreiking volgt. De winnaars krijgen een geldprijs omdat we goede voorbeelden financieel willen belonen. Kandidaten moeten wel al op voorhand aangeven waarvoor ze de geldprijs willen gebruiken.

Voor deze derde editie van ‘Jong en Oud in Gent’ werden 10 projecten ingediend.

 Samen leren lezen

De eerste prijs, goed voor 750 euro, ging naar ‘Samen leren lezen!’. Kinderen van het 1ste leerjaar van de stedelijke basisschool Blaisantnest in de Rabotwijk krijgen enkele keren per week hulp van oudere dames uit de buurt in het leren lezen.  Ze lezen voor aan de kinderen, spelen taalspelletjes en maken technisch lezen zoveel leuker.

Met het prijzengeld willen de initniatiefnemers, waaronder ook lokaal dienstencentrum De Thuishaven, het project voortzetten en uitbreiden.

De Kleurdooskleuters in woonzorgcentrum De Vijvers

Eén keer per maand bezoeken de oudste kleuters van basisschool De Kleurdoos woonzorgcentrum De Vijvers in Gentbrugge. Ze turnen samen met de bewoners, masseren hun handen, spelen spelletjes, luisteren naar een verhaaltje, kijken naar een poppenkast,… Eén keer per jaar treden de kleuters ook op voor de bewoners en op het einde van het schooljaar is er een picknick in de tuin, gevolgd door volksspelen.

De geldprijs van 500 euro zal onder meer dienen om tijdens de afsluitende picknick een clown te laten optreden.

Wekelijks bezoek van onze leeskindjes

De derde prijs gaat naar ‘Wekelijks bezoek van onze leeskindjes’, waarbij de leerlingen van meester Peter (eerste graad) van freinetschool De Harp in de Bagattenstraat op dinsdag de bewoners van het vlak bij gelegen woonzorgcentrum Privilege bezoeken.

De kinderen, die nog maar pas kunnen lezen, lezen dan voor aan hun leesopa of –oma die hen indien nodig verbetert.

Met de geldprijs van 250 euro willen de initiatiefnemers rond carnaval een indoorcircus organiseren met een goochelaar, clown, ballonnenplooier, kindergrimeurs,….