De drie winnaars van de wedstrijd Jong en Oud in Gent zijn gekend!
maandag 20 november 2017
Broodzakken wijzen Gentse senioren op hun rechten
vrijdag 24 november 2017

“Gent als sociale, ondernemende en innovatieve stad verder laten groeien, doen we samen”

Foto Rudy Coddens

Foto Rudy Coddens

“Gent als sociale, ondernemende en innovatieve stad verder laten groeien, doen we samen”

Beste Gentse ondernemers

Ik heb met veel aandacht de open brief van VOKA over Gent gelezen. Het realiseren van een goed economisch klimaat vraagt directe betrokkenheid en dat neem ik héél serieus. Gent is op zijn sterkst als het ondernemend, innovatief en divers is. Daar gaan we voor!

Het zijn de mensen die hier wonen, de ondernemers die hier hun zaak opstarten en zo tewerkstelling genereren, de studenten die hier blijven, die mee het verschil maken en ervoor zorgen dat Gent dé vooruitstrevende, sociale en aantrekkelijke stad bij uitstek is.

Ik begrijp de bezorgdheid dat er meer contact moet zijn met ondernemers en dat verdient alle aandacht. Omdat wij weten dat je een sociale progressieve stad alleen kan bouwen op de stevige fundamenten van bloeiend ondernemerschap. Daar moeten we vooral samen voor (blijven) zorgen. Ik ben dan ook absoluut bereid om naar (de noden van) ondernemers te luisteren.

Gent moet een gezonde stad zijn die ook vlot bereikbaar is, voor ondernemers, voor werknemers en voor klanten. Daar is iedereen voor! Het klopt dat we bewuste keuzes maken, om een aantrekkelijke en leefbare stad te zijn en te blijven, ook in de toekomst. Er zijn daarom belangrijke stappen gezet. We willen alle cruciale actoren verder samen brengen om antwoorden te formuleren op de uitdagingen die nog resten:

  • In duurzame mobiliteit en woon-werkverkeer, in bijkomende tramlijnen, in ‘hubs’ aan de rand van de stad waar je snel en eenvoudig van het ene vervoersmiddel op het andere overschakelt, enzovoort.
  • In klimaatneutraliteit en gezondheid: laten we maatschappelijke uitdagingen benutten om nieuw ondernemerschap te creëren. Wij zullen in de stad plekken voorzien waar ondernemers/start-ups aan de slag kunnen gaan, mét extra steun door de (lokale) overheid.
  • In de verdere ontwikkeling van de haven. Omdat we weten hoe belangrijk die haven is voor ondernemerschap en tewerkstelling. Nu moeten we proberen de link te maken tussen de haven en de stad. En zo de stad in de haven brengen, en omgekeerd.
  • Tot slot: Gent zit, als grootste studentenstad van het land, barstensvol talent. We gaan het (hoger) onderwijs nog meer verbinden met de ondernemerswereld. Ik zou daar heel graag de rol van regisseur in opnemen: onderwijs, ondernemerschap en jobcreatie liggen mij nauw aan het hart.

Mijn conclusie is duidelijk: om Gent in de toekomst verder economisch te laten groeien is er nood aan betrokkenheid. Regelmatig en goed overleg met VOKA en de vele ondernemers, de start-ups en bedrijven in onze stad is essentieel voor de tewerkstelling en moeten we in de toekomst verder opdrijven.

Ik garandeer u: de erfenis van Daniel Termont is in goede handen. U kan op mij rekenen.

Tot binnenkort.

Rudy Coddens