Team Gent
Eerste ‘Team Gent Evenement’: meer dan 500 Gentenaars delen ideeën met kartel sp.a/Groen om de stad nóg beter te maken!
maandag 16 oktober 2017
Kaas- en wijnavond Rudy Coddens & sp.a Gent-West is volzet!
maandag 23 oktober 2017

“Let’s Talk about Sex” is rode draad in AZ Jan Palfijn Gent op Dag Tegen Kanker

dagtegenkanker

“Let’s Talk about Sex” is rode draad in AZ Jan Palfijn Gent op Dag Tegen Kanker (19/10/2017)

Het AZ Jan Palfijn Gent stond vandaag helemaal in het teken van “seksualiteit en intimiteit na kanker”. Het ziekenhuis nodigde iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is bij kanker, in het bijzonder patiënten, hun partners en mantelzorgers, van harte uit voor een prikkelend programma in het kader van de Dag Tegen Kanker.

De impact van kanker op seksualiteit, intimiteit en het zelfbeeld is niet te onderschatten, maar voor velen is erover praten erg moeilijk. Met een beurs over seksualiteit na kanker en verschillende infosessies wil het AZ Jan Palfijn Gent dit thema uit de taboesfeer halen zodat de eerste stap is gezet om dit bespreekbaar te maken voor patiënten. Het ziekenhuis koos daarbij voor de slogan ‘Let’s talk about sex’.

Wat stond er op het programma?

In de voormiddag was er de aanstekelijke kick-off van de Dag Tegen Kanker in de inkomhal van het ziekenhuis. De medewerkers van AZ Jan Palfijn Gent spelden er samen met de patiënten het gele lintje op als teken van verbondenheid.

In de namiddag stonden er nog infosessies op het programma. Zo waren er o.a uiteenzettingen over seksualiteit en intimiteit bij urologische kankerpatiënten, erotiek en seksualiteit na kanker, tips en tricks in een actieve workshop rond incontinentie en bekkenbodemspiertherapie. Ruth Bracke sloot tenslotte de namiddag af met een lezing over vrouwelijkheid na kanker.

De hele dag konden bezoekers ook terecht op de prikkelende beurs. Het brede aanbod toonde producten van onder andere Tutti Passi, Vagisan en Tena Lady. Discrete infostandjes gaven dan weer informatie over impotentie na prostaatkanker en borstprothesen na amputatie.

Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld de demonstratie van aangepaste lingerie voor vrouwen na een borstoperatie. Dergelijke lingerie helpt vrouwen om zich na een ingrijpende behandeling opnieuw vrouwelijk te voelen. Het model, een dame die zelf met borstkanker te maken kreeg, was heel de dag ook beschikbaar om persoonlijke vragen van patiënten te beantwoorden.

In de inkomhal van het ziekenhuis kon je de hele dag door ook terecht voor meer informatie te vinden over de dienst Oncologie van het AZ Jan Palfijn Gent en Kom op Tegen Kanker. De diëtisten demonstreerden er ook het “oncobrood project”. Dit project laat toe om op basis van smaakonderzoek gepersonaliseerde broodrecepten te ontwikkelen zodat kankerpatiënten die kampen met een verstoorde smaakperceptie toch nog kunnen genieten van een broodmaaltijd.