Voorstelling Team Gent
Team Gent: dat ben jij en dat zijn wij allemaal samen!
vrijdag 15 september 2017
10 hectare OCMW gronden voor sociaal stadsgericht landbouwproject
donderdag 28 september 2017

Gentenaars voor dementievriendelijk Gent!

 

Acties rond dementievriendelijk Gent

Wereldwijd wordt op 21 september aandacht gevraagd voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Ook in Gent staat er deze week heel wat op het programma. Verschillende Gentse organisaties die werken rond dementie organiseerden deze week acties.
OCMW Gent wil vooral creatief sensibiliseren over dementie naar alle burgers en naar de diverse Gentse actoren. Onze doelstelling is om een dementievriendelijke mentaliteit in Gent te laten ontstaan bij alle burgers via verschillende actoren: middenstand, onderwijs, seniorenverenigingen, cultuur, vrije tijd, politie, brandweer, stadsdiensten.

Dementievriendelijke horeca

Deze middag zijn mensen met dementie, hun partners en mantelzorgers en de partners van Dementievriendelijk Gent (DVG) samen gaan lunchen in onze stad. Een mooie samenwerking met de diensten van de schepen van horeca. Hun ervaringen zullen gebundeld worden om samen met de middenstand te bekijken hoe dementievriendelijk de Gentse horeca kan worden en bij uitbreiding de andere handelaars. Ook het theaterstuk ‘Pappie, dagboek van het vergeten’ in het ARCA theater gaat in première. Dit theaterstuk van Luk De Bruyker werd gemaakt in het kader van het project dementievriendelijk Gent.

Actieplan dementie OCMW Gent

Daarnaast werkt OCMW Gent hard verder aan het actieplan Dementie. Zo werd volop ingezet op de vorming en aandacht voor dementie in de lokale dienstencentra en in de nabije toekomst opent in het nieuw woonzorgcentrum Zuiderlicht een afdeling voor mensen met jong dementie. Er zijn 11 plaatsen voorzien. Als lokaal bestuur kunnen we echter niet alleen werken aan een dementievriendelijk Gent. Daarom ben ik als OCMW-Voorzitter én schepen voor Seniorenbeleid verheugd dat zoveel partnerorganisatie hun steun verleenden aan een dementievriendelijk beleid. Ik hoop dit dan ook in de toekomst verder te kunnen bestendingen met hen.