OCMW Gent krijgt fors minder geld voor de aanpak van energie-armoede.
vrijdag 7 juli 2017
Uitbreiding project kinderen eerst: samen dichten we de kloof tussen onderwijs & welzijn!
vrijdag 1 september 2017

Project foodsavers loopt als een trein, al 107 ton voedseloverschotten opgehaald

Al 107 voedseloverschotten opgehaald

Recupuratie voedseloverschotten

Dit project is opgestart door OCMW en Stad Gent.  Stad en OCMW trokken hiervoor 180.000 Euro uit. Het is een logistiek platform dat voedseloverschotten uit de Gentse regio recupereert en herverdeelt. Deze voedseloverschotten worden verdeeld naar Gentse sociale organisaties en de sociale restaurants van Gent.

Gents sociaal tewerkstellingsproject

Foodsavers is een Gents sociaal tewerkstellingsproject waarbij werkzoekenden  opgeleid worden tot logistiek medewerker. Dit is een specialisatie die door VDAB erkend is als een knelpuntberoep. Foodsavers biedt met herverdeling van voedseloverschotten bijkomende ondersteuning aan sociale organisaties die de voedseloverschotten verdelen aan mensen in armoede (via maaltijden of voedselpaketten.

Gezonde voeding bij mensen in armoede

Foodsavers zet vooral in op groenten en fruit en brengt  dus gezonde voeding bij mensen in armoede. We ervaren met foodsavers dat groenten en fruit zeer gegadigd zijn. (immers mensen hebben dikwijls niet de nodige financiële middelen om groenten en fruit te kopen en als er moet gekozen worden tussen fastfood en groenten en fruit , kiezen mensen voor groenten en fruit aldus de ervaring van foodsavers. Foodsavers heeft ook een positieve impact op klimaat. 100 ton voedselverspilling vermijden levert 254 ton CO2 besparing op.

Al 107 ton voedseloverschotten

Foodsavers haalde  op 6 maanden 107 ton voedseloverschotten op. Dat is al meer dan wat het project voor ogen had.  In maart stelden we 100 ton op jaarbasis voorop. Het wordt dus een verdubbeling. Die 107 ton is goed voor 70.000 pakketten waarvan er 43.000 naar sociale organisaties gaan en 27.000 naar de sociale restaurants gaan.  De waarde van die 107 ton is 330.000 Euro. Aanvankelijk waren er 6 filialen van 3 grote supermarktketens (Colruyt , Makro,Lidl) en de REO veiling.  Sinds kort zijn ook Aldi en Delhaize opgestart.  Dat maakt dat er nu 28 schenkers zijn.   Positief is dat op die 107 ton maar 2 ton afval bleek te zijn.

Algemene tevredenheid

Aanvankelijk waren er een 20 tal sociale organisaties die afnemen. Vandaag zijn er al 38 in totaal. Alle sociale organisaties (waaronder Krasdiensten) zijn zeer tevreden over de kwaliteit, aanbod en de logistieke verdeling van Foodsavers. Het project wordt  momenteel gerealiseerd door een ploeg van 10 mensen. Werkzoekenden  die professioneel begeleid, opgeleid  en gecoacht worden zodanig dat ze  competenties verwerven om aan de slag te gaan als logistiek medewerker op de arbeidsmarkt.

Al 107 voedseloverschotten opgehaald