Kortrijk wint de SDG-uitdaging ‘eet massaal sociaal’, Gent trots op volzette restaurants.
woensdag 21 juni 2017
OCMW Gent krijgt fors minder geld voor de aanpak van energie-armoede.
vrijdag 7 juli 2017

Opening 4de werkpunt in wijk Nieuw Gent

Op dinsdag 27 juni opende het ‘Werkpunt Nieuw Gent’ de deuren voor het publiek. Het wordt gehuisvest in het OCMW-Welzijnsbureau aan het Rerum Novarumplein. Het is al het 4de Gentse Werkpunt. Ook in de Rabotwijk, aan de Dampoort en in Ledeberg zijn Werkpunten actief. Samen bereikten deze Werkpunten al 2000 mensen. Een bewijs dat deze wijkgerichte dienstverlening meer dan nodig is.

Wijkgerichte dienstverlening

Nadat de VDAB de werkwinkels in de diverse 19de eeuwse wijken sloot, ontwikkelde de Stad Gent, samen met het OCMW én de VDAB de werkpunten met de bedoeling een wijkgerichte dienstverlening te behouden. Werkpunten zijn letterlijk ‘gezichten’ van de werkdienstverlening in de verschillende wijken. Ze richten zich vooral op kwetsbare werkzoekenden, die de stap naar de VDAB moeilijk of niet zetten.

Wijkgerichte en aanklampende aanpak is nodig

“Dat we op drie jaar tijd in drie werkpunten al 2000 mensen bereikten, bewijst dat deze wijkgerichte en aanklampende aanpak nodig is. De werkpunten zorgen ervoor dat mensen niet verloren lopen in het ruime activeringsaanbod van de VDAB. En soms helpen ze mensen om de stap naar dat aanbod te zetten. Want op gesprek gaan in een hoge toren aan het station, is voor velen te hoogdrempelig!”

Informatie, advies en ondersteuning

De Werkpunten bieden informatie, advies en ondersteuning in de zoektocht naar werk. Alles op maat van de cliënt. Ze maken deel uit van een netwerk van welzijnsorganisaties en buurtvoorzieningen om de voornaamste hinderpalen van de cliënten bij het vinden van werk efficiënt aan te pakken. Dat ook de VDAB deze wijkdienstverlening belangrijk vindt, bewijst het feit dat ze in het nieuwe Werkpunt in Nieuw Gent – het vierde al! – ook zelf personeel inzet. Twee consulenten meer bepaald. Ik ben de VDAB daar heel erkentelijk voor.

Openingsuren

Het Werkpunt in Nieuw Gent zal geopend zijn van maandag tot vrijdag. Iedere voormiddag, tussen 9 en 12u, zullen mensen uit de buurt er terecht kunnen met al hun vragen op het vlak van werk en opleiding. Een afspraak is niet nodig. Iedereen is welkom!