kinderarmoede daalt (opnieuw) in Gent!
vrijdag 16 juni 2017
Kortrijk wint de SDG-uitdaging ‘eet massaal sociaal’, Gent trots op volzette restaurants.
woensdag 21 juni 2017

Opening zuidelijk deel Gentbrugse Meersen

De aanleg van het zuidelijke deel van de Gentbrugse Meersen is achter de rug. Om te vieren dat de groenpool 100 hectare groter is geworden, zijn alle Gentenaars uitgenodigd op een feestje op zondag 18 juni. Op het programma staan een picknick, verhalen en raadsels, speur- en andere tochten en een vrolijk Takkenorkest. De Gentenaars krijgen er een groot mooi stuk natuur bij.

Voor elk wat wilds

Elke Gentenaar krijgt op maximum 5 kilometer van zijn huis een groenpool. ‘Een van die grote park- en natuurgebieden is de Gentbrugse Meersen. De Gentbrugse Meersen staat garant voor een brok wilde natuur vlakbij de stad. Het gebied heeft ook voor elk wat wils te bieden. Niet te verwonderen dus dat veel Gentenaars er al de weg naar gevonden hebben’, weet Rudy.

100 hectare extra wild(s)

Nu het zuidelijke deel van de Gentbrugse Meersen, tussen de autostrade, de Schelde, de Weverbosdreef en de Koningsdonkstraat, ook aangelegd is, biedt het gebied 100 hectare extra wild(s) voor alle Gentenaars. Dat deel bestaat uit:

 • het geboortebos, dat de kleinste Gentenaartjes en hun familie elk jaar verder aanplanten
 • het vredesmonument in de vorm van een wapperende vlag. Daarnaast groeit het vredesbos.
 • het speelbos met speelheuvels, wilgengangen en houten spelelementen
 • natte natuurzones waar de natuur volop kan bloeien
 • grazende koeien, die het gebied helpen beheren.

De toegangszone of de ‘neus’ van de Gentbrugse Meersen, aan de kant van de Braemkasteelstraat, was al aangelegd. Op de Dag van het Park in 2014 werd het met veel Gentenaars feestelijk geopend. Je vindt er volkstuinen, speelzones, een blotevoetenpad, houten zitvlonders en sportterreinen.

De komende jaren wordt het noordelijk deel verder ontwikkeld. Daar staan de Stad Gent en Natuurpunt samen voor in. Het is de zone tussen de autostrade, de Schelde, de Jules Van Biesbroeckstraat en de Emiel Van Swedenlaan.

Feest

Nu is het dus weer tijd voor een spetterend feest. Alle Gentenaars zijn welkom om het zuidelijk deel van de Gentbrugse Meersen feestelijk mee te openen.

Programma

 • Vanaf 12 uur: picknick sur l’herbe: bezoekers mogen zelf hun picknick meebrengen of kunnen bij de bar en eetstanden terecht voor een hapje en een drankje.
 • 12-17 uur: muziek van het Takkenorkest van de Ledebirds
 • 13.30-14.30 uur: officiële opening van het gebied door Rudy Coddens, Schepen van Openbaar Groen. Nadien biedt de Stad Gent een gratis drankje aan.
 • 14-17 uur: sjorren, touwtrekken, tai chi, verhalen en raadsels, muziek maken, onderzoek van water- en bodemdiertjes, ontdekkingstocht, vogels kijken …
 • 17-17.30 uur: vogelvrijlating

Bereikbaarheid van de feestzone

Het feest vindt plaats vlakbij de Koningsdonkstraat. Bezoekers geraken er zo:

 • Met de fiets: Dit is de makkelijkste manier om er te geraken. Voor de opening staan er extra fietsenstallingen in de Koningsdonkstraat.
 • Met de bus: Bussen 9 en 20 brengen bezoekers vlakbij de Emiel Van Swedenlaan. Bus 3 voert hen naar de hoofdtoegang in de Braemkasteelstraat.
 • Met de wagen: Parkeren kan aan de hoofdtoegang in de Braemkasteelstraat. Van daar is het 1,4 km wandelen door de Gentbrugse Meersen naar het feest.

Alle activiteiten zijn gratis. Meer info:

https://stad.gent/gentbrugse-meersen/nieuws-evenementen/feest-de-gentbrugse-meersen