foodsavers
Stad & OCMW starten project voedseloverschotten ‘Foodsavers’
donderdag 19 januari 2017
sas automotive
de voorbije uren en dagen
maandag 13 februari 2017

Woonzorgcentrum De Liberteyt van OCMW Gent viert dit jaar zijn 10de verjaardag

Cavalier King Charles

Woonzorgcentrum De Liberteyt van OCMW Gent viert  dit jaar zijn 10deverjaardag. Het startschot van dit feestelijke jaar werd op 10 maart gegeven, met een receptie en de voorstelling van een nieuwe en heel speciale bewoner, de puppy Charlie. Op zondag was er een playbackshow en het hele jaar door zijn er bijzondere activiteiten.

Op zondag 12 maart was het exact 10 jaar geleden dat de eerste van 125 bewoners hun intrek namen in De Liberteyt. De Liberteyt was de opvolger van het vroegere rustoord Sint-Jozef, dat ook aan de Vroonstalledries in Wondelgem stond en intussen volledig afgebroken is. De naam van De Liberteyt verwijst naar het eerste tehuis dat in 1834 ook al op deze locatie werd gebouwd.

 

In die 10 jaar kwam De Liberteyt meermaals in het nieuws met vernieuwende en verrassende initiatieven. Zo staken de bewoners samen met kinderen van de speelpleinwerking de bomen van de dreef voor het woonzorgcentrum in een wit jasje, naar het voorbeeld van de bekende inpakkunstenaar Christo.

Puppy Charlie

Zeker voor senioren die minder sterk in het leven staan, kunnen huisdieren veel betekenen: een knuffel geven, vriendschap, affectie, blijdschap. Vandaar dat we in de Liberteyt een kleine gezelschapshond mogen verwelkomen. Charlie is een Engelse spaniël, een  Cavalier King Charles om precies te zijn, één van de zachtaardigste hondenrassen.

Equiliber

De Liberteyt lanceert in dit jubileumjaar ook een eigen drankje, de Equiliber, perfect op maat van zowel vrouwen als mannen. “De vrouwelijke bewoners dronken vroeger vaak een elixir, altijd goed om je eten te verteren of bij liefdesverdriet. De mannen zweerden dan weer bij een jenever. Het idee groeide om een eigen aperitief te maken, die het beste van drankjes in zich verenigde. Niet te zoet voor de mannen en en niet te straf voor de vrouwen. Het resultaat is onze equiliber”, vertelt Veronique Dierinck.

Openluchtcinema en zeepkistenrace

Veronique Dierinck. : “En er staat dit jaar nog van alles te gebeuren. Op zondagnamiddag 12 maart is er voor bewoners en bezoekers een playbackshow. In juni houden we in het centrum een rommelmarkt met een aperitiefconcert. Tijdens de zomer is er in de tuin gratis openluchtcinema met de tweede edite van Ciné Swingt. Samen met de buurt organiseert het centrum in september dan weer op de parking een heuse zeepkistenrace. In onze voortuin bouwt men de moestuinbakken verder uit. Ideaal voor Wondelgemnaars met groene vingers. Samen met de Landelijke Gilde en de bewonersgroep Wondelgem Swingt maken we zo van Wondelgem een warm en levendig dorp, waar bewoners geen vreemden voor elkaar zijn.”