OCMW Gent investeert in de toekomst
donderdag 10 november 2016
Jong en oud kijken samen naar de film I, Daniel Blake
vrijdag 25 november 2016

Uitreiking wedstrijd Jong en Oud in Gent

Scholieren Atheneum Wispelberg en Seniorenraad
kiezen voor initiatieven met een hart

 

Drie winnaars wedstrijd Jong en Oud in Gent

 

 

 

OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens reikte op maandag 21 november in het stadhuis de prijzen uit van de tweede editie van de wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’.

De eerste prijs was voor SaVa?, waarbij vrijwilligers van het Sint-Janscollege uit Sint-Amandsberg senioren helpen. Op plaatsen twee en drie volgden de projecten ‘2 perspectieven, 1 ervaring’ (of hoe een tekening twee generaties kan samenbrengen) en ‘Jr. zoekt sr.’ (filosofeer- en fotografiesessie tussen bewoners van een woonzorgcentrum en studenten).

 

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een gezamenlijk initiatief van Stad Gent en OCMW Gent en beloont (buurt)initiatieven die jong en oud samenbrengen. Zulke activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad.

 

Goede voorbeelden financieel belonen

 

“We lanceren de wedstrijd op 29 april, de Europese Dag van de Intergenerationele Solidariteit. Kandidaten kunnen tot begin september een project indienen en zich daarbij laten inspireren door de website www.jongenoudingent.be. Een intergenerationele jury van jongeren en ouderen selecteert drie winnaars, waarna tijdens de Seniorenweek de prijsuitreiking volgt. De winnaars krijgen een geldprijs omdat we goede voorbeelden financieel willen belonen. Kandidaten moeten al op voorhand aangeven waarvoor ze de geldprijs willen gebruiken”, licht Rudy Coddens toe.

 

Voor deze tweede editie van ‘Jong en Oud in Gent’ werden 12 projecten ingediend. Daaruit koos de jury drie winnaars.

 

SaVa-vrijwilligers van Sint-Janscollege helpen senioren

 

De eerste prijs, goed voor 750 euro, gaat naar ‘SaVa-vrijwilligers van Sint-Janscollege helpen senioren’. Al 9 jaar lang doen gemiddeld 65 leerlingen uit de laatste graad van het Sint-Janscollege vrijwilligerswerk bij senioren uit de buurt, onder de noemer SaVa?. Ze werken hierbij o.m. samen met lokaal dienstencentrum Wibier en woonzorgcentrum Het Heiveld van OCMW Gent.

 

Zo maken de jongeren ouderen vertrouwd met hun gsm, smartphone en iPad, doen ze bij hen thuis kleine klusjes, werken ze mee met de animatiedienst van het woonzorgcentrum, zingen ze in de eindejaarsperiode bij buurtbewoners aan huis kerstliedjes en helpen ze de kerstboom plaatsen en versieren.

 

Met de geldprijs willen de jongeren van SaVa? een bus charteren om met senioren een daguitstap naar de zoo te maken.

 

2 perspectieven, 1 ervaring

 

Het project ‘2 perspectieven, 1 ervaring’ legt beslag op de tweede plaats. Guillaume Behaegel en Robin Dekempe, twee studenten journalistiek aan de Arteveldehogeschool, kregen het idee om kleuters en ouderen samen te brengen.

Ze lieten bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Coleta een tekening maken over een memorabele gebeurtenis in hun leven. Nadien gingen kinderen van basisschool De Boomgaard aan de slag met dezelfde tekening. Tot slot kwamen beide generaties samen en toonden de kinderen de tekening die ze hadden gemaakt over wat de ouderen echt hadden meegemaakt.

 

Met de geldprijs van 500 euro willen de initiatiefnemers een projectkoffer maken, die men kan doorgeven van rusthuis naar rusthuis of van school naar school.

 

Jr. zoekt sr.

 

De derde prijs gaat naar ‘Jr. zoekt sr.’, een project waaraan de stedelijke secundaire school Instituut Bert Carlier en woonzorgcentrum Zonnebloem van OCMW Gent meewerken. Laatstejaarscholieren logistiek assistent filosfeerden met bewoners van Zonnebloem. “Want de echte waarheid ligt bij oude mensen. Maar wij kunnen hen de wereld van vandaag leren.”

 

In die gesprekken kwamen de beroepen van de ouderen aan bod. Zo ontstond het idee om met spiegelbeelden te werken. De senioren werden voor een spiegel gefotografeerd en de jongeren met uniformen en attributen van de jobs die de ouderen vroeger uitvoerden. Van beide beelden werden affiches gemaakt.

 

De geldprijs van 250 euro dient om het project voort te zetten en uit te breiden.

 

 

Journalisten kunnen contact opnemen met:

 

Nel Martens, communicatieambtenaar OCMW Gent, 0473 33 77 53

Bie Hinnekint, juryvoorzitter en stafmedewerker departement Ouderenzorg OCMW Gent, 0476 99 99 72