Jong en oud kijken samen naar de film I, Daniel Blake
vrijdag 25 november 2016
dampoort knapt op
Project ‘Dampoort Knapt op’ helpt eigenaars om nodige investeringen in hun woning te doen
woensdag 7 december 2016

Extra opvang voor daklozen in de winterperiode

Het Baudelohof wordt door Stad Gent als tijdelijke oplossing ter beschikking gesteld voor de winternachtopvang voor wellicht twee winters. De versterking van de nachtopvang in de winter kadert binnen ons breder beleid dat dakloosheid tracht tegen te gaan en het hele jaar door ondersteuning tracht te bieden aan mensen in dak- of thuisloosheid.

De winternachtopvang is dagelijks geopend van 21 tot 9 uur. Gebruikers van de winternachtopvang krijgen ’s avonds een kom soep en de mogelijkheid om zich te douchen. ’s Ochtends is er een ontbijt. Wie nood heeft aan een bed, kan voor een eerste nacht zelf een bed in nachtopvang reserveren. Als men verder gebruik wil maken van nachtopvang, begeleidt een professionele hulpverlener hen.

Ook overdag wordt er een tandje bijgestoken in de winterperiode. Het Inloopcentrum Pannestraat van het CAW Oost-Vlaanderen is niet enkel open op weekdagen, maar tijdens de winterperiode ook op zondag van 16 tot 20 uur. Onder impuls van mijn collega Schepen Tapmaz werd ook het project Warme Winter opgestart in samenwerking met verschillende sociale organisaties in Gent. Buurtcentrum Macharius stelt 15 zondagen lang haar deuren open. Kwetsbare gezinnen kunnen er van 4 december 2016 tot en met 12 maart 2017 terecht van 12 tot 16 uur. Het is de bedoeling om deze gezinnen tijdens de koudste maanden van het jaar een warm onthaal, een eenvoudige maaltijd en een veilige, kindvriendelijke omgeving te bieden.

Wie zelf iets wil doen voor dak- en thuislozen, kan dit best doen in samenwerking met een bestaande organisatie. Gentinfo (09 210 10 10) zet burgers op weg om de aangeboden hulp op de juiste plaats te krijgen.