Stad Gent opent 10 nieuwe GentinfoPunten
dinsdag 20 september 2016
Woonzorgcentrum Het Heiveld wint award van beste zorgvoorziening voor senioren in Europa
vrijdag 23 september 2016

21 september 2016 Werelddag Dementie startschot voor dementievriendelijke projecten in Gent

Dementievriendelijk Gent zet in op twee sporen. Personen met dementie moeten de mogelijkheid krijgen om een kwalitatief leven te leiden, hun eigen keuzes te blijven maken en actief deel te nemen aan de maatschappij (zelfstandig winkelen, deelnemen aan cultuur,…).  “Dat is niet alleen een zaak van zorginstanties, maar van alle Gentenaars: medewerkers van alle stadsdiensten, werknemers, ondernemers, bezoekers, enzovoort”, benadrukt Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a). “Met zijn allen moeten we van Gent een stad maken, waar personen met dementie en hun mantelzorgers zich meer zelfzeker, begrepen, gerespecteerd en opgenomen weten in alle levensdomeinen.”

Op 21 september ondertekenden alle partners daartoe een engagementsverklaring. Niet toevallig op woensdag 21 september, de Werelddag Dementie. In de namiddag wandelden personen met dementie en hun mantelzorgers door de Gentse binnenstad voor een dementievriendelijk Gent. Onder begeleiding van de fanfare Vooruit met de kuut vertrok de bonte stoet aan de Vrijdagmarkt.

Onderweg onthulde Pierke Pierlala vijf Gentse gezegdes over. De banners, die op verschillende locaties (o.a. aan Groentenmarkt, Stadshal en Kouter…) in de binnenstad werden opgehangen, blijven er twee weken hangen.