’t zal welzijn: Armoedebestrijding en zorg voor senioren over de muren heen – Jaaroverzicht 2015
vrijdag 13 mei 2016
Inloophuis Dementie: een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en geheugenproblemen
woensdag 25 mei 2016

Gentse weggeefwinkel geeft duwtje in de rug bij nieuwe start

In een loods in de Forelstraat komt een weggeefwinkel met ontmoetingsruimte: De Olijfboom. Mensen die een duwtje in de rug nodig hebben, kunnen er na doorverwijzing terecht voor een starterspakket. Dat pakket bevat o.a. kledij en huisraad. De weggeefwinkel is er voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij het opbouwen van een nieuw leven: vluchtelingen, mensen die de draad terug oppikken na een lange ziekte of revalidatie, daklozen.

 

Gent, solidaire stad

 

Na de vluchtelingenstroom in 2015 kwam er in ons land een grote solidariteitsactie op gang. Ook vele Gentenaars zamelden materiaal in om tegemoet te komen aan de basisbehoeften van vluchtelingen. Gent is een solidaire stad en zocht naar een manier om die hulp met zoveel mogelijk kwetsbare mensen te delen.
Zo ontstond de idee van weggeefwinkel De Olijfboom: een vaste stek waar kwetsbare Gentenaars terecht kunnen voor een starterspakket.

 

Vele functies, één ruimte

 

De Olijfboom – een loods in de Forelstraat 37 – heeft verschillende functies. Het is een ruimte om tweedehands materiële hulp op te slaan op één centrale stek in Gent. En het is een plaats voor wie een duwtje nodig heeft bij een nieuwe start: zij kunnen er terecht voor een gratis starterspakket op doorverwijzing. Dat pakket bevat tweedehands kledij en huisraad.
De Olijfboom is er voor elke Gentenaar die zo’n duwtje goed kan gebruiken: vluchtelingen, mensen die na een lange revalidatie of ziekte terug zelfstandig wonen, daklozen, enzovoort.

Naast de weggeefwinkel komt er ook een ontmoetingsplaats waar de klanten van De Olijfboom een tas koffie krijgen en een praatje kunnen slaan. Wie dat nodig heeft, wordt vanuit De Olijfboom doorverwezen naar andere diensten. In de toekomst organiseert Een Hart voor Vluchtelingen vzw – de coördinator van de weggeefwinkel – ook workshops.

 

“Naar aanleiding van de vele solidaire reacties van Gentenaars op de vluchtelingeninstroom zijn we samen met tal van vrijwilligers aan de slag gegaan. Na een lange zoektocht hebben we nu in Gent een goede ruimte voor een weggeefwinkel gevonden die door OCMW Gent gehuurd wordt. Door dit initiatief helpen we diverse kwetsbare Gentenaars vooruit bij het zetten van een nieuwe stap”, besluit OCMW-voorzitter en schepen van seniorenbeleid, werk en armoedebestrijding Rudy Coddens.

 

Meehelpen?

 

Gentenaars die willen meewerken aan een solidaire stad kunnen terecht op de website https://solidair.stad.gent. Deze website groepeert alle organisaties die vrijwilligers zoeken in en rond Gent.
Daar vindt u ook meer informatie over het soort materiaal dat De Olijfboom nog kan gebruiken.

 

Praktisch

 

De weggeefwinkel is een initiatief van Een Hart voor Vluchtelingen vzw in samenwerking met Victoria Deluxe, Kras vzw, Hart Boven Hard, Helping Hands Belgium, Stad Gent, de verschillende opvanginitiatieven voor vluchtelingen (SOI, Seso en Reno) en OCMW Gent.

 

De Olijfboom werkt enkel op doorverwijzing: iedereen kan er terecht mits een doorverwijzing via een dienst.

 

Openingsuren:

dinsdag van 9 tot 12 uur │ donderdag van 11 tot 16 uur │ zaterdag van 14 tot 18 uur

Forelstraat 37, 9000 Gent