DUOday 2016: Stad en OCMW Gent verwelkomen werkzoekenden met een arbeidshandicap
zondag 20 maart 2016
’t zal welzijn: Armoedebestrijding en zorg voor senioren over de muren heen – Jaaroverzicht 2015
vrijdag 13 mei 2016

Alle woonzorgcentra van OCMW Gent krijgen Smiley-logo voor voedselveiligheid

De vier woonzorgcentra van OCMW Gent zijn nu samen met hun cateraar Sodexo de trotse bezitter van een Smiley-logo. De Smiley is een kwaliteitslabel van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om aan te tonen dat de keuken in orde is met alle strenge normen van de voedselveiligheid.

 

“Het behalen van een Smiley-logo is een erkenning van de vele inspanningen die de keukenmedewerkers van onze woonzorgcentra, samen met de directies en Sodexo, leveren om kwaliteit te bieden. Een gezonde en evenwichtige voeding zijn voor onze bewoners met hun specifieke noden heel belangrijk. En een goede keuken begint bij voedselveiligheid”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

 

Infrastructuur

 

“Samen met de woonzorgcentra en het bestuur van het departement Ouderenzorg hebben we ervoor gezorgd dat aan alle eisen op het vlak van keukeninfrastructuur voldaan werd. De eisen op dat vlak liggen voor een Smiley-certificatie hoger dan de toelating om een grootkeuken uit te baten”, benadruk Patrick Blockmans, client relationship manager bij Sodexo.

 

Opleidingen

 

Verder hebben OCMW en Sodexo geïnvesteerd in opleidingen voor alle medewerkers die betrokken zijn bij de productie en de distributie van de maaltijden.  “De regels die ze daarbij moeten volgen, zijn complex en vragen dagelijkse controles en metingen”, aldus Patrick Blockmans.

“Als Sodexo garanderen we de voedselveiligheid en traceerbaarheid over de hele keten: vanaf de selectie van de grondstoffen tot en met het bord van de consument. Concreet betekent dat onder andere het respecteren van de temperaturen bij de ontvangst van de grondstoffen, bij het opslaan van de voedingsmiddelen en bij de verdeling van de maaltijden.”

 

Geloofwaardig systeem van hygiëne

 

De Smiley is een zelfklever die aantoont dat de keuken een geloofwaardig systeem van hygiëne toepast. Het FAVV reikt het kwaliteitslabel uit. Elke Smiley draagt een uniek identificatienummer en is drie jaar geldig.

 

Woonzorgcentra Zonnebloem in Zwijnaarde en De Vijvers in Gentbrugge kregen eerder al een Smiley en zagen het kwaliteitslabel in 2015 bevestigd en verlengd. Voor De Liberteyt in Wondelgem en Het Heiveld in Sint-Amandsberg was het nu de eerste keer dat ze de Smiley behaalden.

 

Smiley geeft vertrouwen

 

Het grote voordeel van de Smiley is dat het vertrouwen geeft. De bewoners van de OCMW-woonzorgcentra moeten zich geen zorgen maken over de hygiëne en de versheid van wat ze op hun bord krijgen.

 

smiley