zuiderlicht
OCMW start met bouw van woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke
dinsdag 1 maart 2016
Stad en OCMW organiseren samen vijf wijkgerichte jobbeurzen.
woensdag 9 maart 2016

Unia en de Gentse lokale overheid voeren actie tegen racisme en discriminatie

Maandag 21 maart is de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Gent neemt die dag deel aan een actie van UNIA (het voormalige Interfederaal Gelijkekansencentrum).

Elke medewerker van de Stad Gent, het OCMW Gent en politie Gent krijgt die dag een button met daarop de tekst ‘Ik behandel iedereen gelijk-waardig’. Het dragen van de button door medewerkers van de Gentse lokale overheid is een sterk symbolisch signaal voor meer gelijkheid in onze stad en tegen racisme en discriminatie in onze stad. De medewerkers vervullen hier immers een voorbeeldfunctie en vormen het gezicht van de stedelijke overheid.

Op 21 maart 1960 opende de politie in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville het vuur op een menigte vreedzame zwarte demonstranten. 69 mensen werden toen gedood. Toen de Verenigde Naties in 1966 21 maart uitriepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie hoopten velen dat dit 50 jaar later geen aandacht meer behoefde. Verschillende studies over uitzendarbeid, schoonmaak via dienstencheques, de huisvestingsmarkt, enzovoort tonen aan dat racisme en discriminatie nog steeds aanwezig zijn in onze samenleving en dus ook in onze stad.

Gent kiest resoluut voor een gelijkekansenbeleid dat verder reikt dan sensibiliseren en informeren. In maart 2015 lanceerde de Stad Gent een ambitieus actieplan racisme- en discriminatiebestrijding. Het lokale bestuur wil alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om discriminatie en racisme te bestrijden. Enkele belangrijke speerpunten van het actieplan zijn: het uitvoeren van praktijktesten op de woninghuurmarkt, het uitvoeren van controles op het aanwervingsbeleid van contractanten van de Stad Gent, een gelijkekansenscan van de eigen stadsdiensten, het behalen van het streefcijfers voor diversiteit binnen het personeelsbestand van Groep Gent en de oprichting van het Infopunt Onderwijs bij In-Gent vzw.

Uitnodiging voor de pers

Schepenen Martine De Regge, Resul Tapmaz, OCMW-voorzitter Rudy Coddens en Sofie D’Hulster van Unia delen op maandag 21 maart om 8.45 uur zelf pakketten uit aan de medewerkers van de Dienst Personeelsbeheer, Hofstraat 1.

De pers is welkom om dit bezoek bij te wonen en zo de Gentenaars te informeren over het Gentse ‘nee’ tegen racisme en discriminatie. Wenst u daarbij aanwezig te zijn, meldt u dan aan om  8.30 uur aan het onthaal Stad Gent, Hofstraat 1, 9000 Gent (de achterkant van het Electrabelgebouw aan Gent-Zuid).

Informatie

Bevoegd

  • Mevrouw Martine De Regge, schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 51 60, fax 09 266 51 79, e-mail schepen.deregge@stad.gent
  • De heer Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 51 26, fax 09 266 51 39, e-mail schepen.tapmaz@stad.gent
  • De heer Rudy Coddens, OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 53 58, fax 09 266 53 79, e-mail schepen.coddens@stad.gent
  • De heer Daniël Termont, burgemeester, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 50 00, fax 09 266 50 19, e-mail burgemeester@stad.gent
  • Mevrouw Sofie D’Hulster, Unia Regio Gent, AC Zuid, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. 09 268 21 58, e-mail gent@unia.be