Minder armoede in Gent – Groeiactieplan 2016-2017
donderdag 17 maart 2016
Stad Gent stroomlijnt solidariteitsacties met nieuwe website Solidair Gent
vrijdag 18 maart 2016

Concert voor jong en oud op 22 maart: BijlokeBAL beweegt alle leeftijden

Muziek verenigt generaties. Een 200-tal senioren, kinderen en jongeren woont op 22 maart in Muziekcentrum de Bijloke een gratis concert bij: het BijlokeBAL. Waarbij BAL staat voor Beweegt Alle Leeftijden. Het concert wordt voorafgegaan en gevolgd door kennismakingsmomenten tussen de generaties. U bent van harte welkom op het concert.

 

Voor het concert tekenen tien jonge muzikanten, allemaal studenten van de saxofoonklas van het conservatorium van Gent. De jonge musici maken kennis met hun publiek en nodigen de verschillende generaties uit om de muziek te (her)ontdekken. Op het programma: een collectie saxofoons om u tegen te zeggen, in wisselende combinaties van solo tot kwartet. Een pianosolo zorgt voor de afwisseling.

Naast het swingende verhaal van de muziek, vertellen ze ook dat van henzelf.

 

Jong en oud in Gent

 

Het gratis concert is onderdeel van het groter project ‘Jong en oud in Gent’ dat bruggen bouwt tussen generaties. “Jong en oud kunnen veel van elkaar leren. Door samen te werken, te spelen, te dansen, creatief te zijn, krijgen ze meer respect en waardering voor elkaar. Hier ontdekken ze samen de klassieke muziek. Na het succes van de eerste editie vorig jaar, beslisten we om het BijlokeBAL voortaan elk jaar te organiseren”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens.

 

Het publiek bestaat uit bezoekers van de lokale dienstencentra van OCMW Gent (Ten Hove, De Vlaschaard) en van de Open Huizen van Stad Gent (Krekelberg), bewoners van het woonzorgcentrum Het Heiveld, kinderen van buurtscholen (’t Klimrek, De Regenboog, De Muze), leerlingen van de middelbare school VIP (5de jaar verzorging) en jongeren die in begeleiding zijn bij het OCMW.

 

Via diverse activiteiten maakten zij vooraf kennis met elkaar. Ook na het concert komen jong en oud nog minstens één keer samen.

 

Extra Time

 

Extra Time is een OCMW-project voor jongeren die nog niet klaar zijn voor de reguliere arbeidsmarkt. Via een zinvolle tijdsbesteding werken ze aan hun attitude en competenties. Zij begeleiden een 10-tal bewoners van woonzorgcentrum Het Heiveld naar het concert. Vooraf kregen ze les over hoe ze het best met een rolstoel rijden en voor welke obstakels ze moeten uitkijken. Op de dag van het concert zelf maken de jongeren en de senioren samen aperitiefhapjes en gebruiken ze samen het middagmaal.

 

Huisorkest de Vlasschaard

 

Seniorenmuzikanten van het huisorkest van lokaal dienstencentrum de Vlaschaard ontmoetten vooraf de leerlingen van het 5de jaar verzorging van de VIP-school en spraken over muziek. De leerlingen woonden ook een repetitie van het orkest bij. Voor vele leerlingen was dit de allereerste kennismaking met klassieke muziek. Na het bijlokeBAL blijven ze napraten in Muziekcentrum de Bijloke.

 

Praktische informatie

 

Muziekcentrum de Bijloke: toegang via Jozef Kluyskensstraat 2 (via Hogeschool Gent) of de Godshuizenlaan 2 (via STAM)

Dinsdag 22 maart

 

  • 30 uur: onthaal, deuren open vanaf 13.50 uur
  • 14-15 uur: concert in Het Kraakhuis

U bent van harte welkom.

Als u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

  • Nel Martens, communicatieambtenaar OCMW Gent, 0473 33 77 53
  • Bie Hinnekint, stafmedewerker departement Ouderenzorg, 09 266 93 97

 

Kijk ook op www.jongenoudingent.be.