Corsendonk/G4S Care vangen 250 asielzoekers op in Gent
woensdag 16 december 2015
armoedeboekje
Met weinig geld (over)leven in Gent: gratis boekje wijst mensen de weg
woensdag 27 januari 2016

Huis van Alijn op verplaatsing – Expo De Zesdaagse op bezoek in woonzorgcentrum De Liberteyt

Waarom

Woonzorgcentrumbewoners geraken niet meer vlot in een museum. Er komen erg veel praktische regelingen aan te pas om met een klein groepje bewoners naar een tentoonstelling te gaan. Musea zijn vaak niet of maar gedeeltelijk toegankelijk voor mensen die moeilijk te been zijn of met een meer kwetsbare gezondheid. Animatiemedewerkers en vrijwilligers geraken moeilijk met bewoners in het museum, dan komt het museum naar het woonzorgcentrum.
Op de Europese Conferentie Long Live Arts maakten we kennis met ‘Museum voor één dag’, http://www.museumvooreendag.nl/home.html, verder ontmoetten medewerkers van het huis Van Alijn en de staf Ouderenzorg elkaar op een studiedag over erfgoed en ouderen met dementie, daar ontstond het engagement om dit in gent uit te proberen.

Troeven en positieve beeldvorming

Het woonzorgcentrum staat open voor iedereen uit de buurt die de expo wil bezoeken. Een extra troef is dit voor de leerlingen van de basisschool de Regenboog, van het intergenerationeel initiatief Mixed Worlds in De Liberteyt die meteen een intergenerationeel bezoek kunnen brengen en luisteren naar de verhalen van bewoners die bij het bekijken van de tentoonstelling naar boven komen…Het animatieteam zal zelf met de bewoners in het eigen Wzc met het expo-materiaal  conversatiemomenten organiseren. Bewoners kunnen een eigen bijdrage leveren door nieuw ‘mondeling erfgoed’ over de zesdaagse en andere onderwerpen in de databank van het museum te laten opnemen , familie heeft iets te bekijken (zelfs in het weekend) … buren e.a. kinderen…zijn welkom. Kortom huis van Alijn op verplaatsing is een geschenk voor velen.
De nieuwe generatie ouderen was het gewoon om af en toe eens een museum te bezoeken, of naar een cultureel evenement te gaan, dit vraagt een nieuwe aangepaste aanpak van animatiewerking voor woonzorgcentrumbewoners. Woonzorgcentra gaan nog meer inzetten op samenwerkingen met het rijke cultureel aanbod aan musea en andere aanbieders in Gent. Hopelijk ontstaat hieruit ook een nieuwe  vorm van vrijwilligerswerk.

Programma opening – 1 februari 2016 – wzc De Liberteyt

14.00u: Verwelkoming van de aanwezigen (Veronique Dierinck en Bie Hinnekint)

14.10u: Speeches door Annelies Storms, Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen en Rudy Coddens, voorzitter OCMW Gent, schepen van seniorenbeleid, werk,  armoedebestrijding

14.20u: Toelichting bij de tentoonstelling door Els Veraverbeke en Wendy Van Hoorde van het huis Van Alijn en Eddy Verbust,  gepassioneerd verzamelaar van de Gentse Zesdaagse (die ook rondleidingen zal geven tijdens de expo)

14.30u: Werelduurrrecord duofietsen – startschot (met zachte knal) door een bewoner van De Liberteyt.
Beide schepenen fietsen elk met een bewoner de eerste kilometers.
De uitdaging van  het werelduurrecord is  zoveel mogelijk kilometers te fietsen in één uur. Andere woonzorgcentra kunnen het record proberen verbeteren!
In duo’s : een woonzorgcentrumbewoner met een personeel/kinderen van basisschool De Regenboog/ andere aanwezigen zo veel mogelijk kilometers fietsen.
De fietsen van diverse vorm en grootte staan in duo op rollen.
Voor het gebruik van de fietsen is samengewerkt met de sportdienst van stad Gent en met de ‘Gentse retrowielen’ uit Wondelgem.

Aanwezigen kunnen een pronostiek over het aantal kilometers invullen.

15.30u: Einde wedstrijd  met winnaar van de pronostiek.

Receptie

16.00u Einde

Persbericht Stad Gent