Huis van Alijn op verplaatsing – Expo De Zesdaagse op bezoek in woonzorgcentrum De Liberteyt
maandag 25 januari 2016
zuiderlicht
OCMW start met bouw van woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke
dinsdag 1 maart 2016

Met weinig geld (over)leven in Gent: gratis boekje wijst mensen de weg

armoedeboekje

Het gratis boekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ geeft een toegankelijk overzicht van alle Gentse organisaties waar personen met een beperkt budget terecht kunnen met vragen over gezondheid, wonen, werken, geld, leren… De gids wijst – per thema – de weg naar de juiste organisatie en hoe je deze kan bereiken. Het boekje is in een handig meeneemformaat zodat men het heel gemakkelijk overal kan gebruiken en bovenhalen. Op die manier is het een praktisch hulpmiddel dat bijdraagt tot het bestrijden van armoede.

‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ is een initiatief van Samenlevingsopbouw Gent vzw. Het is ondertussen al toe aan de vijfde editie, en kwam tot stand met middelen van OCMW Gent en CAW Oost-Vlaanderen.

Armoedebeleid

De Stad Gent riep bij de start van de nieuwe bestuursperiode in 2013 armoedebestrijding uit tot absolute prioriteit. Het OCMW maakte daarom met tal van partnerorganisaties en armoedeverenigingen het armoedebeleidsplan 2014-2019 op. Dit plan bundelt inspanningen die OCMW en Stad Gent, samen met tal van organisaties, leveren om armoede in de stad aan te pakken. Het bevat maatregelen, initiatieven en projecten.

Wegwijs en zelfredzaam

Armoede heeft vele gezichten: geldgebrek, geen goede woning, ziek zijn… Soms uit armoede zich ook in een gebrek aan informatie en het gevoel niet gehoord te worden. Het is niet altijd  eenvoudig om de juiste weg te vinden. Bovendien is het belangrijk dat mensen hun sociale rechten kennen en gebruiken. Duidelijke informatie is hierbij een eerste stap.

Daarom bracht Samenlevingsopbouw Gent vzw reeds in 2005 voor het eerst het boekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ uit. Het zakboekje was één van de manieren om mensen op een toegankelijke manier wegwijs en zelfredzaam te maken in de vele voorzieningen van hulp- en dienstverlening in Gent.

Verdergezet wegens succes

Wegens groot succes verschenen nadien nog edities in 2009, 2010 en 2012 en kwam er een elektronische versie via een afzonderlijke website www.metweiniggeld.be. De vraag naar het boekje is en blijft groot,  zowel bij mensen in armoede als bij professionelen.

Daarom stelde Samenlevingsopbouw Gent vzw een nieuwe en up to date uitgave samen van het boekje en de website. Samenlevingsopbouw Gent vzw werkte samen met het OCMW een verspreidingsplan voor het gratis boekje uit.

De nieuwe uitgave werd officieel gelanceerd op woensdag 27 januari.